Velük könnyen füstölnek

Az elmúlt évek legnagyobb kihívását egy ötméteres, állóhengeres típusú csőkemence tervezési, gyártási és kivitelezési feladatai jelentették a Hőtechnika Kőolajipari Kemenceépítő Kft. számára. Fónagy József ügyvezető reményei szerint a közeljövőben új gyártóüzemmel bővülhetnek Tiszaújvárosban, ennek köszönhetően pedig részt vehetnek a Mol Petrolkémia Zrt. fejlesztésében is.


Bordáscsöves hőcserélő

A Hőtechnika Kőolajipari Kemenceépítő Kft. munka­tár­sai több tízéves tapasztalattal rendelkeznek a pet­rol­kémiai ipar területén előforduló acélszerkezeti, tűz­állófalazati és az ezekhez kapcsolódó állványozási munkákban. Miután az idén 25 éves cég egy korábbi állami vállalat tevékenységét vette át a hazai piacon, így profilja ennél jóval szélesebb: a petrolkémiai alkalmazások mellett komoly gya­korlatuk van erőművi, alumíniumipari és hulladékmegsemmisítő berendezések telepítésében, javításában és karbantartásában. „Másik fontos üzletágunk az olajipari kemencék gyártása, karbantartása és javítása volt. Az ezredfordulóig a Dunai Finomító területén több mint ötven kemencét építettünk át, a régi téglás megoldásokat modernebb anyagokkal módosítottuk, monolit rendszerű tűzálló betonos paneleket használtunk” – érzékeltette a Hőtechnika sokoldalúságát Fónagy József, kiemelve: az utóbbi években megszerezték a tartályjavításhoz, gyártáshoz és nyomástartó berendezések gyártásához szükséges tanúsítványokat, és ezek telepítését is vállalják, illetve saját technológiájuk felhasználásával speciális, öntvénybordás hőcserélőket tudnak készíteni a hazai finomítóknak.

Az ügyvezető kitért arra is, hogy tevékenységük zömét a Dunai Finomítónál fejtik ki, ahol folyamatos karbantartást végeznek acélszerkezeti és tűzállófalazati területen, és többéves keretszerződés alapján a Mol-csoport magyarországi telephelyein – egyebek között Zalában, Tiszaújvárosban, Komáromban – is dolgoznak. Azt is elmondta, hogy a Hőtechnika birtokában van két olyan egytonnás önépítő lift, amelyekkel kiváltás nélkül 150 méteres magasságban is lehet munkát végezni. Emellett van egy drótkötélen felkúszó állványuk, ennek magassági korlátja csakis a drótkötél hosszától függ. Ez utóbbit elsősorban kémények karbantartásakor használják, az önépítő lifteket pedig a Dunai Finomító területén különböző desztillációs tornyok mellé szokták telepíteni, ahol óriási kiesést jelentene egy hosszabb leállás.

Radiációs csövek

Az egyre speciálisabb megbízások okán három évvel ezelőtt új telephelyre költözött a Hőtechnika. „Elsősorban daruzott csarnokra volt szükségünk, ahol a többi között nyomástartó berendezések, vezetékrendszerek, csőkötegek, tartályok és acélszerkezetek gyártására, tűzállóanyag-sablonok készítésére és sablonban gyártott tűzálló idomok kemencében történő kiégetésére is van mód” – részletezte az infrastrukturális bővülés fontosabb elemeit az ügyvezető, hozzátéve: jelenleg egy tiszaújvárosi telephely létesítésén dolgoznak. Az ehhez szükséges földterületet már megvásárolták a helyi ipari parkban, az engedélyezési folyamatot pedig elindították, és a tervek szerint két éven belül a gyártás is megkezdődhet az új üzemben. A helyválasztást illetően Fónagy József elmondta, hogy a hírek szerint a Mol Petrolkémia Zrt. fejlesztése a jövőben fókuszba kerül, így az ott nyíló lehetőségeket szeretnék minél jobban kiaknázni. A cég jelenleg is részt vesz a területen egy 75 t/h-s kazán szerelésében.

Füstcsöves kazánköteg

„A tavalyi esztendőben egy komplett állóhengeres típusú cső­kemence tervezési, gyártási és kivitelezési munkáit sikerült elnyernünk a Moltól, miután a HDS üzemükben technológiai rekonstruk­ciót hajtottak végre” – emelte ki az elmúlt évek legfontosabb meg­bízását az ügyvezető. A kémény legmagasabb pontja 40 méter magasságban van, a gázmelegítési funkciót ellátó kemence átmé­rője pedig 5 méter, melyet magasnyomáson tesztelt vastag falú rozsdamentes csövekből készítettek. Igen nagy pontosságot igényelt a nyomástartó rész és az acélszerkezet gyártása is. A kemencére négy év garanciát vállalt a Hőtechnika, és természetesen a karbantartás is az ő feladatuk lesz majd, miként a Mol százhalombattai, szénhidrogén melegítésére szolgáló mintegy ötven kemencéje esetében is. Ez évente átlagosan tíz kemence csőcseréit, tűzállófalazatainak javítását és a technológiai fejlődést megkövetelő apróbb rekonstrukciós munkákat jelenti.

Csőkemence

Szintén tavaly gyártottak és szereltek be a Magyar Villamos Művek egyik cégének három darab 50 köbméteres (4 méter átmérőjű, 12 méter magas) tartályt.

Tárolótartályok

A Hőtechnika – felismerve az eredeti tevékenységi körében tapasztalható folyamatos piacszűkülést – 2009 óta mind nagyobb hangsúlyt fektet az ipari csővezetékek építésére és nyomástartó berendezések, hőcserélők, tartályok gyártására.
Árbevételük több mint 50 százaléka 2016-ban már az ilyen jellegű munkákból származott. A vállalat átlagosan 80-90 főt foglalkoztat, ám a nyári hónapokra az idényjellegű feladatok ellátásához a létszámot radikálisan kell bővíteniük. „Tavaly nyáron közel kétszázan dolgoztak nálunk. A megfelelő szakemberek megtalálása egyre nagyobb feladatot jelent számunkra, ezért felvettük a kapcsolatot szakiskolákkal és technikusképzőkkel, és az ott tanuló fiataloknak gyakorlati képzést biztosítunk” – mondta végezetül Fónagy József ügyvezető.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka