2018. június: jegyzet, portré, tudomány, biztonságtechnika, kémia, atomenergia, innováció, környezetvédelem, energiagazdálkodás, urbanisztika, fenntarthatóság, okostechnológia, közlekedés, orvostudomány, genomika, mesterséges intelligencia, hulladékgazdálkodás, zöldkörnyezet, it
Inno-tér
2017. augusztus 9.

A robotikáé a jövő

A robotika nagy utat tett meg 1961 óta, amikor is New Jersey-ben kifejlesztették az első ipari robot prototípusát.


Az ABB Björn Weichbrodt vezette munkacsoportja 1974-ben megalkotta az IRB 6-ot, a világ első kereskedelmi, mikro­processzor-vezérlésű robotját, amely mintául szolgált a mai ipari robotok fejlesztéséhez. Azóta a robotika hatalmas fejlődésen ment keresztül. A robotok alkalmazása teret nyert minden iparágban, az autógyártástól a logisztikáig.

Napjainkban a gépi tanulás (machine learning) gyors fejlődése forradalmasítja a robotikát. A PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég által készített egyik tanulmányból kiderül, hogy a kutatók úgy számolnak: a gépi tanulás 2030-ra 15,7 trillió dollárral járul majd hozzá a világgazdaság teljesítményéhez.
Az ipari robotika és a mesterséges intelligencia ötvözése nyomán megjelennek a hálózatba kapcsolt robotok. Ez a fejlesztés óriási lehetőséget rejt magában. Jelenleg az ipari robotok csupán 2 százaléka kapcsolódik távoli monitoringközpontokhoz.

A növekvő teljesítménnyel és mind több képességgel rendelkező robotok idővel egyre megfizethetőbbé váltak az iparágak számára. A Nemzetközi Robotika Szövetség jelentése szerint a roboteladások 2015-ben 15 százalékkal nőttek, ami a valaha feljegyzett legnagyobb éves forgalombővülésnek felel meg. Az ezer alkalmazottra vetített telepített robotok számát tekintve Dél-Korea, Japán és Németország áll az élen.

Az ABI Research tanulmánya szerint az értékesített ipari robotok száma az Egyesült Államokban egy évtizeden belül 300 száza­lékkal fog növekedni. Az ipari robotok világpiaci értékesítése 2025-re várhatóan megháromszorozódik; leg­nagyobb felvevőpiacuk pedig Kína lesz.•

 
Inno-tér
Innotéka