2019. január: jegyzet, ökológia, régészet, portré, okostechnológia, zöldkörnyezet, agykutatás, tudomány, Nemzeti Agykutatási Program, nanotechnológia, elektronika, mesterséges intelligencia, anyagtudomány, fizika, orvostudomány, innováció, egyetem, építés, közlekedés, fenntarthatóság, élelmiszer, it
Inno-tér
2018. február 26.

AI-támogató SSD

A Samsung új, 800 gigabájtos SZ985 Z-SSD™ szilárdtestmeghajtója mérföldkövet jelent a mesterséges intelligenciához (AI), IoT alkal­mazásokhoz és a nagy mennyiségű adatfeldolgozáshoz köthető tárhelyproblémák megoldásában. A Z-SSD olyan korszerű vállalati alkalmazásokat támogat, mint a mesterségesintelligencia-elem­zésekhez szükséges szuper-számítástechnika.


Az új eszköz egyike a leghatékonyabb tárhelymegoldásoknak a cache és a log adatok gyors feldolgozásához, valamint az egyéb vállalati adattárolási alkalmazásokhoz, amelyeket már kifejezetten arra terveztek, hogy megfeleljenek a mesterséges intelligencia, a big data és az IoT piac egyre növekvő teljesítményigényének.

Az új, egyportos, négycsatornás Z-SSD 1,5 gigabájtos LPDDR4 DRAM-ot, nagy teljesítményre képes vezérlőeszközt, valamint Z-NAND chipeket tartalmaz, amelyek olvasási sebessége tízszer magasabb, mint elődjüké. Az iparág legfejlettebb alkatrészeivel felszerelt Z-SSD a korábbiakhoz képest 1,7-szer gyorsabb véletlen­szerű olvasási sebességet, 750 ezer, másodpercenként elvégezhető műveletet (IOPS) és ötször alacsonyabb, mindössze 16 mikromásodperces írási késleltetést biztosít. Mindemellett véletlenszerű írási sebessége akár 170 ezer, másodpercenként elvégezhető művelet (IOPS) is lehet.

Megbízhatóságának köszönhetően akár napi 30 lemezre írást is lehetővé tesz (DWPD) négy éven keresztül, akár összesen 42 petabyte fájlterjedelemben. Ez azt jelenti, hogy egy ötéves periódus alatt összesen akár 8,4 millió, 5 gigabájt méretű, full-HD film tárolására is képes. Ezt a megbízhatóságot az a tény még inkább alátámasztja, hogy a Z-SSD-k meghibásodásai között átlagosan eltelt idő nem kevesebb mint 2 millió óra.•

 
Inno-tér
Innotéka