Inno-tér
2018. október 2.

Az energiatárolás lehet a húzóágazat

A Bloomberg legutóbbi energiapiaci előre­jelzése szerint a globális energiatárolási piac 2030-ig a mostanihoz képest hatszorosára nő, és ezzel párhuzamosan Európában évi 250 milliárd euró forgalmat generáló üz­leti szegmenssé válik az akkumulátorpiac.


A legnagyobb európai energetikai seregszemlén, az InnoEnergy októberi The Business Booster (TBB) eseményén is kiemelt hangsúlyt kap az energiatárolás kérdése, és számos olyan startup lesz ott, amely ezen a területen már piacképes innovációkkal rendelkezik.
„Eljött az idő, hogy megosszuk egymással a tapasztalatokat, és alkalmazkodva az új korszak kihívásaihoz, innovatív, költséghatékony megoldások kidolgozásával, valamint a megújuló energiaforrásokra alapozva fejlesszük tovább az energiaellátást biztosító rendszereinket” – fejtette ki Diego Pavia, az InnoEnergy vezérigazgatója.

A TBB-n részt vesz az InnoEnergy tavalyi PowerUp! versenyén győztes magyar startup, a HeatVentors csapata is, ők a hőtárolás módját újították meg. Megoldásukat a fázisváltó anyagokra építették, és a halmazállapot változtatásával képesek 100-tól akár 600 Celsius-fokig hőenergiát eltárolni. Új technológiájuk legnagyobb előnye, hogy közel kilencven százalékkal kisebb tárolókban oldják meg ugyanazt, amit ma nagy költségek mellett a vizes tárolókkal.

A kiállítók között lesz egy francia cég, amely elképesztően gyors töltésre képes szénalapú kondenzátorokat fejleszt, melyek révén jelentősen csökkenthetők a rövid távú szállítás költségei, például az elektromos közösségi közlekedési eszközöknél. Fejlesztésük a megszakításmentes energiaellátás biztosításában is igen fontos szerepet kaphat.

Egy másik startup innovációja azt teszi lehetővé, hogy bárki fűtőanyagot állíthasson elő az otthonában víz, elektromos áram és szén-dioxid felhasználásával. Az általuk szabadalmaztatott Ecovat termikus, tároló- és töltődoboz 90 fokig alkalmas hőenergia elraktározására és későbbi felhasználására.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka