Inno-tér
2016. október 11.

Az értelmes életért

Lehet-e állandóan növekedni egy erő­forrásaiban korlátos világban?


Ez volt az 5. Nemzetközi Nemnövekedési Konferencia alapkérdése, melyet Párizs, Barcelona, Velence és Lipcse után idén nyáron a magyar fővárosban, a Budapesti Corvinus Egyetemen rendeztek meg. Az érdeklődők a konferenciával párhuza­mosan zajló Budapesti Nemnövekedés Hét programjai során tíz különböző helyszínen, több mint száz eseményen – világkávézókban, alternatív szervezeteket és megoldásokat bemutató túrákon, művészeti, zenei és kulturális rendezvényeken – ismerkedhettek a nemnövekedés filozófiájával.

A mozga­lom – melynek egyik kez­deményezője és emblematikus alakja Serge Latouche francia közgazdász, filozófus, aki többször is tartott előadást Budapesten – az elmúlt tíz évben terjedt el. A mozgalom eszmerendszerét bemutató, A nemnövekedés diszkrét bája című könyve magyarul is megjelent, „és abban nemcsak az állandó növekedésre törekvő fogyasztói társadalmat bírálja, hanem a fenntartható fejlődés fogalmát is, ami szerinte inkább használható a jelenlegi gazdasági berendezkedés legitimációjára, mintsem a valós problémák megoldására. Serge Latouche a kötetben kifejti, hogy miután minden gazdasági, társadalmi, kulturális, környezeti problémánk a fogyasztás növekedéséhez köthető, ezért véget kell vetni a „mindig többet” uralmának.

A budapesti konferencia és a Nemnövekedés Hét célja is az volt, hogy megkérdőjelezze a növekedés szükségességét a korlátok ismeretében, valamint, hogy társa­dalmi párbeszédet kezdeményezzen a lehetséges megoldásokról. A nemnövekedés egy olyan mozgalom, amely egy keretrendszert próbál adni, összefogva és felerősítve a pozitív társadalmi változásokat, és ami a gazdasági, társadalmi és minden egyéb válságot egy egyre mélyülő ökológiai válság részeként értelmez, amelynek megértése az összetettségéből fakadóan viszonylag nehéz, akár többéves folyamat. Mégis arra biztattak mindenkit az esemény szervezői, hogy kezdjék el a tanulást, mert inkább előbb, mint utóbb, rá fognak kényszerülni, hogy megértsék, mi folyik a szűkebb és tágabb környeze­tükben.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka