Inno-tér
2019. október 3.

Bevásár­lás drónnal

Az amerikai drónos startup, a Flirtey nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy tíz percre csökkenti a házhoz szállítás idő­tartamát. Össze­hasonlí­tásul: az Amazon félórás keretet szabott magának erre.


A hagyományos e-kereskedelmi rendszerek működése össze­tett, a csomag több lépésben jut el a vevőhöz. A megrendelés után a vásárlóhoz legközelebbi elosztó­raktárba került az áru, majd onnan a megrendelőhöz. A Flirtey változtat ezen a struktúrán, azaz a kereskedő­től közvetlenül a vásárló­hoz juttatja el a csomagot. A szol­gál­tatás­hoz pedig a startup egy komplett rendszert kínál, amely egyebek között egy drónt, egy mobil drón­állomást, valamint egy szoftver­platformot is tartalmaz, amelyről egy operátor összesen tíz drónt képes irányítani egyszerre. A drónok fél­automata módban repülnek, azaz ha szükség van rá, automatiku­san módosítják repülési irányukat.

A navigációhoz magasság­érzékelőket és GPS-t is használnak. A termék­szállítás összköltsé­gének több mint felét az úgynevezett utolsó kilo­méteres szállítások teszik ki, az új szolgáltatással azonban nemcsak az árat, hanem a szállítási időt is csökkenteni lehetne. Matthew Sweeny, a cég vezetője a rendszer bemutatásakor elárulta, hogy kereskedő­ket is bevontak a fejlesztésbe: a Domino’s pizzalánc és a 7-Eleven kiskereske­delmi hálózat segített a szolgálta­tások ki­alakítá­sá­ban. A vállalat elsősorban a kisebb méretű csomagok célba juttatását tűzte ki célul.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka