Inno-tér
2017. június 5.

Biomarker laboratórium az ELTE-n

Az ELTE által vezetett konzorcium a hazai molekuláris biomarker kutatás élére szeretne állni, és rövid időn belül egy olyan szolgáltatási portfólióval kíván megjelenni, amely a gyógyszeripar mellett a klinika, a hazai egészségbiztosítás, valamint a lakosság igényeit is képes kiszolgálni.


Magyarországon, sőt Közép- és Kelet-Európában széles metodikai spektrumot felölelő, többféle betegségcsoportot elemző, nemzetközileg is akkreditált laboratóriumot mindeddig nem alakítottak ki, és jelentős mértékű lemaradás mutatkozik a hazai molekuláris biomarker kutatásban is.

A 2,5 milliárd forint pályázati támogatásban részesült konzorcium azt a célt tűzte ki, hogy a hazai molekuláris biomarker kutatás élére álljon, és a gyógyszeripar, a klinika, a hazai egészségbiztosítás, valamint a lakosság számára is szolgáltatási portfólióval jelenjen meg. Mindehhez egy olyan – nemzetközi akkreditációkkal is rendelkező – molekuláris biomarker laboratóriumot kíván létrehozni, amely képes a klinikai vizsgálatokat kimagasló színvonalon támogatni, továbbá a lakosságnak is magas minőségű, a kutatóknak és az orvosoknak pedig a diagnosztikai tevékenységüket, gyógyító munkájukat támogató szolgáltatást végez majd. A konzorcium kutatócsoportjai ehhez szorosan illeszkedő kutatás-fejlesztési tevékenységeket is megvalósítanak genetikai, proteomikai, valamint élősejtes funkcionális elemzéseken keresztül.
A projektet megvalósító konzorcium vezetője az Eötvös Loránd Tudományegyetem, tagjai a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja, a Servier Gyógyászati Vegy­tani Kutatóintézet Zrt., valamint a CRU Hungary Egészségügyi és Szolgáltató Kft.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka