Inno-tér
2019. április 12.

Bokrétaavató Debrecenben

Az amerikai National Instruments (NI) debreceni leányvállalata 5,5 milliárd forint értékben olyan fejlesztést valósít meg a megyeszékhelyen, amely 210 magas hozzáadott értékű munkahely létrehozását teszi lehetővé, ezáltal elősegítve az NI globális szolgáltatóközpontjának kapacitásbővítését. A beruházásnak köszönhetően a vállalat új, negyedik épülettel bővül, amelynek április 10-i bokrétaavató ünnepségén Szepesi Balázs, gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, Papp László, Debrecen polgármestere, Eric Starkloff, a National Instruments Corporation elnöke és Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője vett részt.


Eric Starkloff, a National Instruments Corporation elnöke elmondta, hogy 18 évvel ezelőtt úgy döntött az NI, hogy első tengerentúli gyártóbázisát Debrecenben hozza létre a tehetséges magyar munkaerő, az egyetemi oktatás kiemelkedő színvonala és a támogató kormányzati és önkormányzati környezet miatt. A vállalat létrejötte óta töretlenül támogatja a hazai innovációt, mert a megfelelő szakmai ismeretekkel rendelkező, diplomás munkaerő kulcsfontosságú Debrecen és az ország gazdaságának fejlődéséhez.
Az elnök azt is kiemelte, hogy a 2001-ben mintegy 100 fővel induló vállalat mára már közel 1500 főt foglalkoztat. Elhangzott, hogy a „D” épület bokrétaavatása a legújabb mérföldkő a debreceni leányvállalat történetében. A 2016-ban bejelentett 5,5 milliárd forint értékű fejlesztés dinamikusan halad, a 6000 négyzetméteres modern irodaépület elérte legmagasabb pontját és várhatóan 2019. év végére készül el. A kivitelezés mellett a 210 munkavállaló toborzása is hatékonyan zajlott, a pályázatban vállalt munkakörök 100 százalékát már be is töltötték. Az új munkatársak mérnöki és informatikai, kutatás-fejlesztési, valamint egyéb szolgáltatási területeken dolgoznak. Legtöbbjük felsőfokú végzettséggel, illetve angol és más idegennyelv ismeretével rendelkezik.

Ábrahám László, a debreceni leányvállalat ügyvezetője hozzátette, hogy a Magyar Kormány stratégiai partnereként fontos, hogy beruházásain túl az NI társadalmi felelősségvállalása révén is támogassa az innovatív, tudásalapú gazdaság fejlődését, kiemelten kezelve az Ipar 4.0 területét. A dinamikus fejlődés azonban kéz a kézben jár a szakképzett, idegennyelveket beszélő munkaerő iránti igénnyel.
Beszámolt továbbá a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karával közös, duális képzés várható elindításáról, amely a tervek szerint 2019 szeptemberétől kezdődik. A meghirdetett képzés alkalmas lesz arra, hogy naprakész, az iparban is azonnal alkalmazható pénzügyi ismeretekkel ruházza fel a hallgatókat, amely fontos kritérium a munkaerőpiaci igények szempontjából.
Természetesen a legkisebbekről és a középiskolások inspirálásáról továbbra sem feledkezik meg a cég oktatási programjával, hiszen a természettudományok népszerűsítését mind eszköz és anyagi támogatások formájában is tovább folytatja.

Drón tette fel a szalagot az épület tetején lévő bokrétára

Az eseményen Papp László polgármester hangsúlyozta, hogy az NI minden évben „feladatot ad, kezdve az alapkőletétellel, az újabb fejlesztésbejelentésekkel”. Mint mondta, a város szerves részévé vált az amerikai cég.
„Az NI 2001-ben hozott döntése fontos üzenet volt, mert a debreceni gazdaság válságos időszakában egy szerkezet és szemléletváltás vált szükségessé, hiszen a hagyományos iparágak nehéz helyzetbe kerültek a kilencvenes évek végére. Az egyetem jelenléte, egy erős tudásközpont jelenléte adta a választ a kérdésekre: csak a tudásalapú gazdaság jelentheti a város jövőjét. Ezt a törekvést erősítette meg az NI döntése. A legnagyobb vállalatok közé tartozik ma Debrecenben az NI, s a város elkötelezett a cég fejlődése mellett” – fogalmazott Papp László.
A polgármester beszámolt arról is, hogy az elmúlt 3-4 esztendőben hihetetlenül dinamikus gazdaságfejlesztésen ment át a város, 2 milliárd eurónyi befektetés érkezett ide, több mint hatezer új munkahely létrejöttével. Mindezzel az NI is lépést tudott tartani. Hozzáfűzte, hogy a cég társadalmi felelősségvállalási programja segítségével a város szakképző rendszerével és középfokú oktatási intézményeivel kialakított egy olyan kapcsolatot, ami biztosítja a szakember utánpótlást és támogatja a helyi oktatási rendszert. Az egyetemmel való együtt gondolkodás és a mérnöki képzés fejlesztése is nagyon fontos szerepet játszik az NI és a város kapcsolatrendszerében.

Szepesi Balázs, Papp László, Eric Starkloff és Ábrahám László az ünnepségen

Szepesi Balázs gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta, nemcsak az a fontos, hogy minél több munkahelyet hozzunk létre, hanem az is, hogy ezek minél nagyobb hozzáadott értékkel bírjanak. Az NI sikertörténete azért példaértékű, mert az amerikai vállalat erős humán tőkére épül és élenjáró technológiát hozott Debrecenbe. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a megyeszékhely ma Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő városa. Az is elhangzott, hogy a területi tőke-mérés két fő aspektusra fókuszál: az egyik az anyagi tőke, a másik a humán tőke. A cívisváros ma mindkét területen élen jár, amely nagyban köszönhető az NI-hoz hasonló vállalatoknak is.

Forrás: NI Hungary

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka