Inno-tér
2017. január 6.

Breakthrough Prize – tudományos díjak

Tavaly év végén ötödik alkalommal adták át a kaliforniai Szilícium-völgyben az összesen több mint 25 millió dollárral (7,3 milliárd forinttal) járó, a kimagasló tudományos eredményekért odaítélhető élettudományi, matematikai és fizikai elismeréseket. Az először 2013-ban átadott díjat informatikai-internetes óriáscégek alapítói hozták létre.


A többek között Mark Zuckerberg Facebook-alapító, Sergey Brin Google-társalapító és mások által támogatott Breakthrough Prize átadó ünnepségén Morgan Freeman volt a házigazda. A NASA Ames kutatóközpontjában megrendezett gálán olyan szupersztárok szerepeltek, mint Alicia Keys, Jeremy Irons, Sienna Miller, Bryce Dallas Howard, Vin Diesel és Dev Patel, ők főként a díjak átadásában működtek közre. A nagyszabású gálán az alapítók közül Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan, Sergey Brin és felesége, Anne Wojcicki, valamint Jurij Milner orosz vállalkozó és felesége, Julia Milner is megjelent.

A Szilícium-völgy Nobel-díjának tartott élettudományi díjat öt kutatónak ítélték oda: Stephen J. Elledge, Harry F. Noller, Roeland Nusse, a tavalyi orvosi-élettani Nobel-díjat is elnyert japán Oszumi Josinori és a 62 éves Huda Yahya Zoghbi, aki az egyetlen női díjazott volt. A fizikai díjat Joseph Polchinski, Andrew Strominger és Cumrun Vafa kapta, a matematikait pedig Jean Bourgain.

Különdíjjal jutalmazták a gravitációs hullámokat felfedező amerikai Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO) vezetőit és teljes csapatát, valamint hat pályakezdő fizikus és matematikus, továbbá két diák is értékes díjat kapott.

A Breakthrough Prize (magyarra fordítva: Áttörés díj) a világon az egyik legnagyobb pénzjutalommal, díjanként hárommillió dollárral járó tudományos elismerés, amely valóban lehetővé teszi a kutatóknak, hogy csak a munkájukra koncentráljanak.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka