2018. október: jegyzet, portré, fizika, egyetem, disszemináció, tudomány, genomika, orvostudomány, neutronkutatás, gépipar, innováció, okostechnológia, energiagazdálkodás, it, építés, közlekedés, megújuló energia, zöldkörnyezet
Inno-tér
2018. február 28.

Egészséges irodaházak

Egy közelmúltban megjelent amerikai kutatás szerint egészségügyi problémákat okoz a technológiai eszközök használata, illetve a folyamatos ülőmunka az irodai dolgozók mintegy 60 százalékánál, a válaszadó nőknél pedig még ennél is nagyobb arányban.


A Lumo Bodytech egészségügyi szolgáltató cég 2000 fős felmérésében a megkérdezettek főleg hát- és fejfájásra, valamint szemkiszáradásra és nyaki fájdalmakra panaszkodtak. A felmérésből az is kiderül, hogy egy irodai dolgozó naponta átlagosan 6-7 órán át ülőmunkát végez a munkahelyén, miközben az ajánlott legalább 30 perc mozgás helyett mindössze 6-10 percet tölt jellemzően könnyebb fizikai aktivitással. Ezért fontos, hogy olyan irodaházak épüljenek, amelyek a környezetvédelem mellett az ott dolgozók egészségére és köz­érzetére is kedvező hatással vannak.

A washingtoni székhelyű International WELL Building Institute nemzetközi WELL Building Standard (WELL) minősítése az épületek emberi szervezetre, egészségre, közérzetre gyakorolt hatását vizsgálja és értékeli hét szempont – a levegőellátás, a víz, az egészséges táplálkozás lehetősége, a természetes fény, a testmozgás, a kényelem és a szellemi frissesség – alapján.

Jelenleg világszerte 34 irodaépület rendelkezik WELL előminősítéssel. Hazánkban a Futureal-csoport fejlesztései közül a budapesti Váci úton épülő Advance Tower, az Etele tér és a Kelenföldi pályaudvar mellett megvalósuló Budapest One, valamint a Corvin Technology & Science Park irodakomplexumok szerepelnek a Platina előminősítési listán.•

 
Inno-tér
Innotéka