Inno-tér
2017. augusztus 11.

Egyedülálló fotódokumentáció

A Közlekedési Múzeum fotógyűjteményéből származó 1200, eddig széles körben sosem látott felvétel vált hozzáférhetővé a megújuló múzeum és a Fortepan képarchívum együtt­működésében. A kooperáció célja a korábban kevesek által látott közlekedés- és ipartörténeti értékek tudományos igényességű bemutatása, a páratlan felvételek közkinccsé tétele.


A frissen publikált fotók az Óbudai Hajógyár és a Ganz Hajógyár hagyatékából kerültek évtizedekkel ezelőtt a Közlekedési Múzeumba, mostantól pedig – virtuálisan – a Fortepanra, szabad felhasználással.

Készülő hajó bordázata az Óbudai Hajógyárban, 1905

A múlt század első felében készült üvegnegatívok a céges do­kumentáció fontos részei lehettek. A gyönyörű üveglemezek digi­talizálásával és publikálásával e képek jó részét most láthatja majd először a szakmai közönség is. A Közlekedési Múzeum szakemberei a legtöbb fotóhoz pontos képaláírást készítettek, így a Fortepan oldalán – az általános gyakorlattól eltérve – ezúttal jórészt adatokkal együtt kerülhettek fel a fotók.

A kétezredik kazán a Ganz-gyárban, 1913

Az archív fényképek meglepő információkkal szolgálnak a budapesti hajógyártás nagyságáról és minőségéről. Dunai gőzhajók, pompás hajóbelsők vagy éppen Budapesten épített tengerjáró hajók láthatók a felvételeken építés vagy javítás közben, sőt vízre bocsátáskor. A pontos dokumentációnak köszönhetően egy-egy hajó építésének teljes folyamata végigkísérhető az „előtte-közben” technológiai részletfotókon, a kabinokról, gépházakról pedig remek tárgyfotók készültek. Mindezek mellett a hajóépítők, tervezők, cégvezetők portréi is fennmaradtak: egy hajócsavar mellett pózolva vagy éppen a dermesztő hidegben, munka közben. A fény­képek egy drámai rendszerváltáson is átvezetik a szemlélőt. A tiszti étkező falán Horthy Miklós portréját Sztáliné váltja föl, az olasz megrendeléseket pedig a szovjet jóvátételi gyártások. Közben a fotók szélein feltűnő Budapest képe is változik.

Erőátviteli mechanika, Óbudai Hajógyár, 1931

A két hajógyári hagyaték történetét dokumentáló fotósok ne­ve ismeretlen; készíthették őket akár a korszak legjelesebb műszaki fotósai is, például Seidner Zoltán vagy Kozelka Tivadar. Az biztos, hogy a fotózáskor a fényképész még árvízben, hóesésben is elszántan kereste a legjobb beállításokat a felvételekhez.

Óbudai Hajógyár, kézi hajtású lend­kerekes fúrógépek és gépsatuk, 1932

A Fortepan továbbra is számít az olvasók tudására. A Fórumon várnak minden olyan hozzászólást, történetet, adatot, ami tovább értelmezheti a fotókat. Mivel a megújuló Közlekedési Múzeum fontos feladatának tekinti a gyűjteményeihez való nyílt hozzá­férés biztosítását, illetve a megőrzésében lévő fotók feldolgozásának előmozdítását, ezért az intézmény és a Fortepan együttműködése tovább folytatódik: még idén szeretnének további közlekedés­tör­téneti ritkaságokat megosztani a Fortepanon, amihez kétezer fotó digitalizálása már el is készült. Asbóth Oszkár helikopterétől a bala­toni vasútépítésig sok-sok képet láthatnak majd az érdeklődők.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka