Inno-tér
2016. november 7.

Elkerülni a vízháborút

Az előttünk álló vízügyi válság meg­előzésére meg kell változtatnunk a vízhasználati, vízgazdálkodási szokásainkat. Egyebek között ezt vitatják meg november végén a Budapesti Víz Világ­találkozó 2016 résztvevői.


Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével és a magyar kormány által a Víz Világtanáccsal együttműködésben megrendezésre kerülő eseményre november 28. és 30. között kerül sor a Millenáris Parkban. Az eseményre az ENSZ-főtitkár mellett várják az állam- és kormányfőket, minisztereket, valamint a világszervezetek képviselőit. A világtalálkozón képviselteti magát a Vízügyi Elnöki Testület is, amely néhány hónapja New Yorkban globális cselekvési tervet fogadott el a fenntartható vízgazdálkodás érdekében.

A Föld súlyos vízügyi válság elé néz. Ennek megelőzésére a világ kormányzatainak, társadalmainak és a magánszemélyeknek is meg kell változtatniuk vízhasználati, vízgazdálkodási szokásaikat. Az átalakulás felgyorsítása érdekében hozta létre Ban Ki-Mun, az ENSZ főtitkára és Jim Yong Kim, a Világbank-csoport elnöke a Vízügyi Elnöki Testületet. Az állam- és kormányfőkből álló testület iránymutatást nyújt a kihívásokkal szembeni fellépéshez, és szorgalmazza az átfogó, teljes körű és együttműködésen alapuló vízgazdálkodási megoldásokat, valamint a tiszta víz és a szanitáció biztosítását. A vízzel kapcsolatos teljes szemléletváltásra van szükség, mert jelenleg több mint kétmilliárd ember szembesül vízügyi nehézségekkel. Az elkövetkező évtizedekben ez a szám várhatóan nőni fog a vízigény fokozódása, illetve a klímaváltozás hatásainak következtében. Ha nem teszünk semmit, 15-20 év múlva komoly vízválság elé nézünk, ugyanis a Földön a könnyen hozzáférhető felszíni víz a teljes vízkészlet mindössze hét ezreléke, és ennek jelentős része mára elszennyeződött.

A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 lesz az első olyan megoldásorientált globális konferencia, amely a vízzel kapcsolatos fejlesztéspolitikai célkitűzés érdekében összegzi az elért eredményeket, és hozzájárul a következő tizenöt év teendőinek kijelöléséhez.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka