Inno-tér
2017. május 7.

Élő Vidék

Magyarország is bekapcsolódott a Közös Agrárpolitika (KAP) reformját célul maga elé tűző mozgalomba, mivel az Európai Unió jelenlegi mezőgazdasági támogató rendszere nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.


A KAP átalakításáért és fenntarthatóvá tételéért indult el az Élő Vidék (Living Land) kampány európai szervezetek részvételével. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, valamint a WWF Magyarország indította el itthon az Élő Vidék kampányt az egészséges élelmiszerekért és a fenntartható mezőgazdaságért. Egy olyan agrártámogatási rendszer kialakítását kezdeményezik, amely képes megfékezni a természeti erőforrások túlhasználatát a mező­gazdasági területeken, mert szerintük csak egy ilyen rendszer képes megállítani a termőtalaj végleges leromlását, a természeti sokféleség csökkenését, vagy a felszíni és a felszín alatti vizek elszennyezését.

Az Európai Unióban a Közös Agrárpolitika felelős ezért, mégis a mezőgazdasági támogatások nemhogy lassítanák a kedvezőtlen irányú folyamatokat, hanem éppen az előidézői az olyan bajoknak, mint például az erőltetett művelésben tartás.
A KAP kifizetései nem segítik továbbá a kisméretű gazdaságokat, és a birtokkoncentráció okai között szerepet játszanak az agrártámogatások, amelyek az iparszerű mezőgazdaság térnyeréséhez és a műtrágyák, növényvédő szerek használatának növekedéséhez vezettek. Az így megtermelt élelmiszerek pedig egyre kevésbé egészségesek, állítják a reformokat sürgető hazai szervezetek.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka