Inno-tér
2018. július 8.

Évente tizenkétmillió tonna

Tengereink az általunk belélegzett oxigén felét biztosítják, és a kibocsátott szén-dioxid egynegyedét nyelik el, ezért aztán nemcsak az ott élő fajok, de az emberek számára is rendkívül fontosak.


Az óceánokba évente tizenkétmillió tonna műanyaghulladék kerül, ami nagyon lassan, akár több száz év alatt bomlik le, és sok esetben az ott élő állatok halálát okozza. Például a tengeri teknősök bekapják a vízben lebegő műanyag zacskókat – majd megfulladnak tőlük.

Forrás: WWF

Ám a nagyobb tengeri állatok gyomrát is kitölti a műanyag, és ennek következtében éhen halhatnak. Emellett a műanyag bomlása közben kioldódó anyagok is komolyan veszélyeztetik a tengerek ökoszisztémáját. Egyes becslések szerint, súlyát tekintve, 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. A legtöbb hulladékot az európai és észak-amerikai országok termelik, évente nyolcmilliárd műanyag zacskó köt ki a szemétben csak az Európai Unió tagállamaiban. A helyzetre a Természetvédelmi Világalap, a WWF javaslata egy, a párizsi éghajlatvédelmi egyezményhez hasonló keretrendszer, amely a műanyag problémakörét is globális szinten kezeli. Néhány országban már szigorú intézkedéseket vezettek be, például az egyszer használatos műanyag zacskót betiltották Franciaországban, Olaszországban és Kenyában.

Az elmúlt hetekben nyilvánosságra hozott európai uniós javaslat kivonná a forgalomból a tíz leggyakoribb egyszer használatos mű­anyag tárgyat (például műanyag fültisztító pálcikát, evőeszkö­zö­ket, tányérokat, szívószálat, italkeverőket), egyes műanyagok mennyiségét pedig korlátozná. Ez a lépés mérföldkő lehet, bár a WWF szerint a javaslat elemei máris sok módosításon estek át.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka