Inno-tér
2017. október 13.

Feltérképezett betegségek

Egy hatalmas egészségügyi adatbázis elemzésével négy magyar kutatócsoport új, olykor meglepő kapcsolatokat mutatott ki ismert betegségek megjelenése között.


Közismert jelenség, hogy egyes betegségekhez gyakrabban társulnak más kórképek, mint az ön­magukban várható lenne. A depresszió például gyakran fordul elő fájdalomhoz köthető betegségekkel (például a migrénnel). Ezeknek a kapcsolatoknak a tanulmányozása rávilágíthat a betegségek közös biológiai eredetére vagy az azokat kiváltó közös környezeti hatásokra is. A hagyományos elemzések viszont általában csak két betegség kapcsolatát elemzik, figyelmen kívül hagyva, hogy ezt a kapcsolatot esetleg egy harmadik betegség, vagy ahhoz társuló genetikai vagy molekuláris eltérés okozza. A Semmelweis Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatóinak a PLOS Computational Biology folyóiratban megjelent tanulmánya éppen az ilyen, összetettebb kapcsolatok feltárásával foglalkozik.

Multimorbiditási (halmozott kórállapot) térkép a kutatás során készült adatbázis alapján

A négy kutatócsoport a UK Biobank nevű adatbázis 117 ezer résztvevőjének közel 250 különböző betegségre vonatkozó adatainak statisztikai elemzésével készítette el a térképet. Érdekes eredmény, hogy a kóros elhízás közvetlen kapcsolatot mutatott a depresszióval, a migrén pedig az irritábilis bél szindrómával (utóbbiban a betegek görcsös hasi fájdalommal, hasmenéssel küzdenek). Ez a térkép sokat segíthet a komplex betegségek biológiai hátterének megértésében, de hozzájárulhat a precíziós medicina és a személyre szabott orvoslás fejlődéséhez is.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka