Inno-tér
2017. január 5.

Fiatal tehetségek és a Nobel-díjasok

A Stockholm International Youth Science Seminaron és az azt lezáró Nobel-díj-kiosztási ceremónián és banketten képviselte hazánkat a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként tavaly decemberben Udvardi Péter, a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első he­lyezettje, aki jelenleg az Imperial College London diákja.


A Nobel Alapítvány támogatásával 1976 óta megrendezésre kerülő esemény kiemelt célja, hogy a világ minden tájáról érkező, különböző tudományterületen jeleskedő 24, 18 és 24 év közötti fiatal bemutatásával inspirálja a svéd diákok tudomány iránti érdeklődését, továbbá előmozdítsa a résztvevők tudományos pályáját.

A Nobel-hét keretében a fiatalok meghallgathatták az idei Nobel-díjasok előadásait. Így Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart és Bernard L. Feringa molekuláris gépekkel kapcsolatos felfedezéseit, David J. Thouless, F. Duncan M. Haldane és J. Michael Kosterlitz topológiai fázisokról szóló előadását, Oszumi Josinori kutatását az autofágia működésének feltárásáról, valamint Oliver Hart és Bengt Holmström közgazdasági előadását.

A Nobel-díjas tudósok előadásai után a tudós­növendékek a stockholmi Karolinska Intézetben ismertethették projektjeiket több mint ezer középiskolás előtt, majd posztereiket kiállítva beszélgethettek kutatásukról az érdeklődő diákokkal.
A fiatal tehetségek látogatást tettek a Karolinska Intézet biokémiával foglalkozó laborjaiban, valamint az AstraZeneca gyógyszeripari cég svéd gyárában. December 9-én részt vettek egy fogadáson, ahol személyesen találkozhattak az idei és az előző évek Nobel-díjas tudósaival és a világ tudóstársadalmának kiválóságaival.

Másnap a stockholmi Concert Hallban részt vehettek a Nobel-díj-átadási ceremónián, majd a Városházán a banketten.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka