2019. szeptember: jegyzet, fizika, biofizika, biológia, lézer, tudomány, kémia, egészségipar, portré, bioinformatika, egyetem, ipar 4.0, innováció, öntészet, fenntarthatóság, energiagazdálkodás, disszemináció, zöldkörnyezet, építés, környezetvédelem, ipari automatizálás, it, mesterséges intelligencia
Inno-tér
2019. május 6.

Hackerek nagy napja

Szerencsére nem kizárólag rossz szándékú hackerek vannak a világon, hanem olyanok is, akik tudásukat nem zsarolásra, hanem szoftverek és programok hibáinak felfedezésére fordítják. Az IT-biztonság ezen szakértői hazánkban először vehettek részt egy speciális versenyen.


A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kiber­vé­del­mi Intézet Hungarian Cyber Security Challenge 2019 (HCSC’19) néven szervezett április 19. és 21. között egyéni IT-biztonsági versenyt. Az esemény célja elsősorban a technikai képességek gyakorlása, az elektronikus információ­biztonsági szakmai orientáció, a szakma népszerűsítése és új tehetségek felkutatása volt.

A részvételt nem kötötték iskolai előképzettséghez, ugyanakkor komoly gyakorlati tapasztalatra volt szükség az informatikai biztonság területén, hiszen a megmérettetésen a szervezők úgynevezett egyéni „capture the flag” (CTF) típusú feladatokat biztosítottak a portálon keresztül. A próbatételek különböző informatikai biztonsági témákat érintettek, mint például offenzív security (exploit, sérülékenységkihasználás); defenzív security (log­elem­zés, hálózati forgalomelemzés, károskód-elemzés) és biztonságos programozás (C/C++ és Python).

A kétfordulós verseny első három helyezettje a nyeremény ajándékutalványon kívül részt vehet felső kategóriás nemzetközi és hazai szakmai konferenciákon. A legjobb etikus hackerek eljuthatnak Las Vegasba a Def Conra, a Londoni Black Hatre és a Hacktivityre, melyet Budapesten rendeznek meg.•

 
Inno-tér
Innotéka