Inno-tér
2017. április 7.

Harc a szuper­baktériumok ellen

A DNS-ben keletkezett hibák javításának kutatása során egy új, ígéretes célpont merült fel a baktériumok elleni küzdelemben – az ELTE és az MTA kutatóinak cikke a PNAS-ben jelent meg.


Az élőlények számára létfontosságú a genom épségének fenntartása, ezért a DNS-ben folyamatosan bekövetkező hibák kijavítására hatékony és precízen szabályozott javítómechanizmusok alakultak ki. Az elkerülhetetlen DNS-károsodások javítása azonban gyakran a kiinduló hibás állapotnál is veszélyesebb köztes termékeken keresztül zajlik. Az ilyen DNS-szerkezetek félresikerült feldolgozása az eredeti hibánál is súlyosabb bajt, például rákos átalakulást okozhat. Az ELTE–MTA Lendület Motorenzimológiai Kutatócsoport tagjai egy új, a különböző DNS-szerkezetek el­térő feldolgozásán alapuló minőség-ellenőrző folyamat felderítését publikálták a PNAS című folyóiratban.

A helikáz motorenzimek a DNS két szálát választják szét, hogy azok információtartalma hozzáférhetővé és módosíthatóvá váljon.

A minden élőlényben zajló, homológ rekombináció nevű folyamat a kettős DNS-száltöréseket potenciálisan hibamentesen tudja helyreállítani.

Az egyszálú DNS-kötő (SSB) fehérje (amely négy azonos egységből épül fel) DNS-kötő modulja (sárga golyók) mellett fehérje-fehérje kölcsönható szakaszt (sárga vonalak) tartalmaz, amelyen keresz­tül a DNS-hez toborozza a genomkarbantartást végző partnerfehérjéket (kék). Ábrák forrása: mta.hu

A homológ rekombináció kulcsszereplői közé tartozó, a baktériumokban és az emberben is megtalálható DNS-helikáz motorenzimek összetett mozgási mintázatait fedezték fel a magyarok, akik kimutatták, hogy azok kulcsfontosságúak a káros génátrendeződések elkerülésében. Munkájuk közben egy új baktériumellenes célpontot, a baktériumok genetikai állományának javítását végző fehérjekomplexet fedeztek fel. Ez minden baktériumban meglehetősen hasonló szerkezetű, ezért az olyan új hatóanyagok, amelyek ezt támadják, új mechanizmusú antibiotikumok ígéretes kiindulópontjai lehetnek.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka