Inno-tér
2017. január 5.

Három akadémiai nyertes

Egy csillagász, egy idegtudós és egy matematikus is nyert az MTA kutatóintézet-hálózatából az Európai Kutatási Tanács (ERC) által a már önálló csoporttal ren­delkező kutatók számára kiírt pályázaton, a Con­so­lidator Granten. Maria Lugaro, Dénes Ádám és Marx Dániel ötéves, legfeljebb kétmillió eurós támogatású kutatási programot indíthat el.


A 2014-ben az Akadémia Lendü­let programjának támogatásával az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontban csoportot alakító, Magyarországra Ausztráliából érkezett olasz Maria Lugaro célja, hogy izotópok elemzésével kiderítse: milyen körülmények között jött létre a Nap és bolygói. A válaszból arra is következtethetünk, hogy mennyire volt ez általános, avagy inkább különleges esemény.

Dénes Ádám, az MTA Kísérleti Orvos­tudományi Kutatóintézet kutatója a szervezetünkben zajló gyulladásos folyamatok és az agy kölcsönhatását vizsgálja. Ezen belül a fő agyi gyulladásos sejttípus, a mikroglia szerepét szeretné megérteni az idegsejtek aktivitásának szabályozásában. E kölcsönhatások jobb megismerése révén lehetőség nyílhat olyan gyógyszerhatóanyagok fejleszté­sére, amelyek mérsékelhetik a stroke hatását, emellett más agyi betegségek, például az Alzheimer-kór megértéséhez és kezeléséhez is közelebb kerülhet az orvostudomány.

Marx Dániel, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet kutatója gráfokon és hálózatokon felmerülő számítási problémák hatékony megoldhatóságát vizsgálja. Úthálózatok, telekommunikációs hálózatok, molekulák közti interakciók és számos más alkalmazási terület természetes matematikai eszköze a gráfokkal történő modellezés. A kutatás célja, hogy módszeresen feltérképezze, milyen típusú gráfok esetén lesznek a problémák kezelhető bonyolultságúak, hozzájárulva ezzel az alkalmazási területek sikeréhez.

Az Európai Kutatási Tanács működteti az Európai Unió legnagyobb, felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét. Feladata, hogy hosszú távra szóló, vonzó finanszírozást nyújtson az úttörő, magas kockázattal járó, ugyanakkor egyúttal magas megtérülést is ígérő kutatásoknak. A Consolidator Grant a már önálló kutatócsoporttal és független kutatási programmal rendelkező, de még annak megszilárdításán dolgozóknak szól.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka