2019. február: ökológia, portré, jegyzet, innováció, egyetem, kémia, tudomány, Nemzeti Agykutatási Program, mikroszkópia, orvostudomány, régészet, genomika, anyagtudomány, kiállítás/konferencia, atomenergia, energiagazdálkodás, agrárium, fenntarthatóság, megújuló energia, zöldkörnyezet, ipar 4.0, mesterséges intelligencia, it, nanotechnológia
Inno-tér
2018. február 3.

Holdkőzet a Zselicben

Nem mindennapi kinccsel gazdagodott a Zselici Csillagpark. Egy valódi holdkőzetet, méghozzá Közép-Európa egyik legnagyobb holdi eredetű mintáját láthatják ott az érdeklődők.


Forrás: SEFAG Zrt.

A Zselici Csillagpark az ország legkevésbé fényszennyezett területe, ezért ideális helyszíne a külön­­féle csillagászati témájú programoknak és égboltmegfigyeléseknek. A 2015 nyarán átadott, évi 10-11 ezer ér­deklődőt fogadó parknak mintegy harminc, a világ különböző tájain felfedezett kő- és vasmeteoritból álló gyűjteménye van. Ez egészült ki a holdkőzettel, amelyhez hasonló, nyilvánosan bemutatott holdi meteoritot legközelebb Bécsben csodálhat meg a nagyközönség.

A lelet sajátossága, hogy nem az amerikai Apolló- vagy a szovjet Luna-űrmissziók hozták magukkal, hanem meteoritként érkezett a Földre. Valószínűleg egy kisbolygó vagy üstökös egykoron a Hold felszínének ütközött, és a becsapódás ereje kisebb-nagyobb dara­bokat szakított ki belőle. Ezeknek a daraboknak egy része meteorit formájában a Földre hullott. Elsősorban az Antarktiszon, az Arab-félszigeten, valamint Észak-Afrika sivatagaiban találtak a kutatók eddig ilyen kőzet­darabokat.

A Zselici Csillagparkban megtekinthető holdkőzet Algériából, a valaha felfedezett legnagyobb holdi meteorithullásból származik. A nagyjából 5 centimé­ter hosszú, 25 gramm súlyú, a holdfelszíntől való elsza­kadás nyomait magán viselő lelet Magyarország legnagyobb, nyilvánosan bemutatott holdkőzete. Az ELTE Természettudományi Karán őrzött holdkőzetek mindössze néhány tized grammosak.•

 
Inno-tér
Innotéka