2019. július–augusztus: jegyzet, Nemzeti Agykutatási Program, agykutatás, portré, tudomány, biológia, disszemináció, öntészet, innováció, építés, geológia, környezetvédelem, zöldkörnyezet, urbanisztika, biztonságtechnika, it
Inno-tér
2019. március 5.

Idegi összehangoltság

A mesterséges intelligenciára épülő technológiák olykor arra emlékeztetnek, ahogy az agy fel­dolgozza a külvilágból érzékelt információkat.


Orbán Gergő (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont) és kutatótársai – közleményük a PNAS folyóiratban jelent meg – majomkísérletek eredményeit értékelve arra jutottak, hogy a szomszédos idegsejtek aktivitásainak összehangoltsága (korrelációja) jobban függ a látott képektől, ha az állat olyasmit lát, ami korábbi tapasztalatai alapján számára érdekes lehet.

Ha nincs ilyesmi a képen, akkor az idegsejtek aktivitásának összehangoltsága függetlenné válik a látottaktól. Mivel az idegi összehangoltság változása egyértelműen a látott kép tartalmától, mélyebb szerkezetétől függött, a kutatók megállapították, hogy itt az információ a „szokott” iránnyal ellentétesen is áramlik. Vagyis az agy magasabb feldolgozási szintjei visszajeleznek az alacsonyabb szintek felé arról, hogy az állat mit tart fontosnak a világból. Egy ilyen rendszer a korábban tanult szabályosságokat az érzékelés legkorábbi szakaszaiban is képes felhasználni, hatékonyan kezelve a megfigyelés bizonytalanságát.

Az eredmények – az agy működésének jobb megér­tése mellett – a mesterséges intelligencia fejlesztésében is segít­hetnek. A most elérhető technológiák hatékonysága ugyanis nagyon meggyőző, azonban már látni a fejlődés lehetséges elvi irányait. A magyar kutatók vizsgálatai alapján úgy tűnik, hogy az agy már ismer néhány ösvényt, melyeken a technológia csak most teszi meg az első lépéseket.•

 
Inno-tér
Innotéka