Inno-tér
2017. június 7.

Ifjú feltalálók

A sikeres kutatók vállalkozóként is sikeressé válhatnak; feltaláló fiatalokból és felkészítő tanárokból is sokkal többre lenne szükség.


Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, egyúttal a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny május végi díjátadó ünnepségén fejtette ki az előbbi gondolatot. A rektor szerint a magyar fiatalok kiemelkedően szerepelnek a nemzetközi tudományos versenyeken, és az idei pályázatok között is számos ígéretes újítást mutattak be.

Az innovációs verseny felhívására 103 műszaki, informatikai és természettudományos pályázat érkezett Magyarországról és a határon túlról. A szakmai értékelés során négy első, három második, három harmadik díjat és két különdíjat ítéltek oda, a versenyzők közül többen Magyarország delegáltjaként részt vehetnek szeptemberben Észtországban a fiatal tudósok európai versenyén (EU Contest for Young Scientist).

Első díjat nyert a jelnyelv tanulását megkönnyítő okos kesztyű (Tóth Bence – Nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskola);

Az első díjjal kitüntetett Tóth Bence és az okos kesztyű (Forrás: MTI/Balogh Zoltán)

a gerinc testfelszíni kontúrját meghatározó orvosi eszköz (Kocsis Ábel, Bór Dorina – Soproni Széchenyi István Gimnázium); a ferro-fluoridos dőlésérzékelő szenzor (Molnár Áron – Székes­fe­hér­vári Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma) és a 3D nyomtatott holdbázis (Puskás Dávid – Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely). A díjazott és a kiemelt dicséretben részesült munká­kat szeptemberben a Kutatók Éjszakáján is bemutatják.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka