Inno-tér
2016. október 12.

Informatikatörténeti kiállítás

Rendkívül érdekes állandó kiállítás nyílt meg nyáron az Óbudai Egyetem falai között, IT Evolúció címmel.


Kutor László, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának docense egész életében mondhatni megszállott gyűjtője volt az információtechnológiai eszközöknek. Több mint 45 éves pályafutása során küldetésének tekintette, hogy gyűjtse, megőrizze és bemutassa a számolástechnika, az elektronika, az adattárolás, valamint az elektronikus kommunikáció meghatározó elemeit, és az elemek evolúcióját a jövő mérnökei és az érdeklődők számára.

Képek forrása: Óbudai Egyetem

Az információtechnológiában megfigyelhető gyorsuló fejlődés a legnagyszerűbb és legdrágább berendezéseket is évek alatt elavulttá, használhatatlanná, ezért feleslegessé teszi. A tárgyak sorsa megpecsételődik, így a tudatos értékmentő munka nélkül a bennük megtestesülő számtalan ötlet és nagyszerű forma technikai dinoszaurusszá válik, és idővel eltűnik.

A kiállított tárgyak a legkorábbi technikáktól a legújabbakig segítenek átlátni a fejlődést, megtekinthető számos meg­határozó „első és utolsó” kuriózum. Láthatók a főbb típusok az első és utolsó mechanikus számolóeszközökből, az elektronikát működtető elemekből (elektroncsövekből, tranzisztorokból, integrált áramkörökből, mikroprocesszorokból), az adattárolókból és mobiltelefonokból, köztük még Szent-Györgyi Albert viaszhengeres diktafonjai és a Philae űrszonda vezérlő processzorai is helyet kaptak.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka