Inno-tér
2017. június 23.

Innovációs teljesítmények elismerése a Műegyetemen

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2016. évi legkiemelkedőbb innovációs eredményeit elismerő okleveleket adott át Józsa János rektor és a díjat alapító Pro Progressio alapítvány elnöke, Pakucs János a pályázaton nyertes két kutatócsoport vezetőjének az Együtt-ható – Bemutatkozik a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ konferencia kereté-ben.


A 2011-ben alapított díjat ötödik alkalommal adták át a Műegyetemen. Idén az 1-1 millió forin-tos díjat egy, a szennyvíztisztítás hatékonyságát növelő projekt, illetve a tüdő rosszindulatú daganatainak - a jelenleg alkalmazott vizsgálóeljárásokhoz képest hatékonyabb elvégzésére képes képfelvételi eljárás nyerte el.

A díjazottak

Nem-levegőztetett bioreaktorok szennyvíztisztítási hatékonyságának növelése a felszínen beoldódó oxigén úszó fedlappal való kizárásával
Dr. Jobbágy Andrea kutatásvezető, dr. Bakos Vince, Simon József

A projekt eredményeként a kapott eredményekből kiindulva - dr. Jobbágy Andrea ötlete alapján - a Karsai Műanyagtechnika Holding céggel szoros együttműködésben és a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. támogatásával, nemzetközi viszonylatban is elsőként fejlesztettek ki a technológiai körülményeknek megfelelő, úszó fedlapot (Floatseal-t), és helyeztek rá az Észak-budapesti Szennyvíztisztító Telep anoxikus reaktorára, egyértelműen kizárva az oxigén felszínen át történő bejutását és az ezzel járó inhibíciós hatásokat a N és P eltávolításra és a biomassza szerkezet kedvezőtlen alakulására.


Digitális tomoszintézis elvén működő alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztése
Dr. Horváth Gábor, a fejlesztő csoport vezetője, Hadházi Dániel, Horváth Áron, Czétényi Benjámin, Varga Róbert, Orbán Gergely, Szász Bence

A BME VIK Méréstechnika és Információs rendszerek Tanszék (MIT) orvosi képdiagnosztikai eszközök kifejlesztésével foglalkozó csoportja egy három résztvevős konzorcium tagjaként digitális tomoszintézis elvén működő alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztésében vett részt. A konzorcium tagjai: Innomed Medical Zrt (konzorciumveze-tő), Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika és a BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék.
A kutató-fejlesztő munka célja olyan orvosi képalkotó diagnosztikai eszköz kifejlesztése volt, mely elsődlegesen a mellkas (tüdő) kóros elváltozásainak – köztük elsődlegesen a tüdő rosszin-dulatú daganatainak - a jelenleg alkalmazott vizsgálóeljárásokhoz képest hatékonyabb elvégzésére képes.
A projekt 2015-ben lezárult, a közelmúltban piacra került terméket a projekt ipari partnere gondozza tovább. A közelmúltban a prototípusokon kívül további 9 DTS rendszer készült el, melyeket különböző egészségügyi intézményekben telepítettek. Ezek összértéke több 100 millió Ft.

Forrás: BME

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka