Inno-tér
2017. június 29.

Inzulintermelés másként

A Debreceni Egyetem kutatói olyan anyagokat találtak, melyek serkentik az inzulintermelő béta-sejtek működését, így új távlatokat nyithatnak a cukorbetegség kezelésében.


A szervezet cukorháztartásában központi szerepet játszó inzulin több szerv és szövet cukorfelvételét teszi lehetővé. Diabéteszről az inzulintermelő béta-sejtek elvesztésekor beszélünk, vagy ha az általuk termelt inzulin nem képes a hatását kifejteni a szöveteken. A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézetének, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar Szerves Kémiai Tanszékének kutatói bizonyos vegyületekről – az úgynevezett glikogén foszforiláz inhibítorokról – kimutatták, hogy képesek stimulálni az inzulint termelő béta-sejtek működését.

A vizsgált vegyületek között voltak olyanok, amelyeket a Szerves Kémiai Tanszéken állítottak elő, illetve már ismert, sőt emberi kipróbáláson átesett anyagok is. Az egyetem szakemberei ezekkel az anyagokkal kezeltek egereket és különböző tenyésztett sejteket. Az eredmények közül a legmeglepőbb az a felismerés volt, hogy az alkalmazott molekulák képesek voltak a béta-sejtek működését serkenteni, azaz emelték az inzulin termelődését és kiválasztását is több biokémiai útvonalon keresztül. (A kutatók eredményeiket a British Journal of Pharmacology és a Plos One tudományos szaklapokban publikálták.) A most felfedezett biokémiai folyamatok távlatilag új gyógyszeres támadáspontot jelenthetnek, amelynek segítségével a beteg saját inzulintermelését serkenthetik.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka