2018. szeptember: portré, jegyzet, agrárium, genomika, kémia, tudomány, lézer, innováció, energiagazdálkodás, közlekedés, építés, vízgazdálkodás, zöldkörnyezet, biztonságtechnika, it, ipari automatizálás
Inno-tér
2017. október 12.

Ipar 4.0 projekttalálkozó Budapesten

A visegrádi országok kis- és középvállal­kozásainak, ipari vállalatainak és kutató­intézeteinek ipar 4.0 típusú együtt­mű­kö­dését, konzorciumépítését és közös pro­jekt­tervezését ösztönző kétnapos kon­ferenciát és workshopot szervezett a Nem­zeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) és az Európai Bizottság szeptember végén Budapesten.


A konferencia legérdekesebb témái ezek voltak: az emberek és robotok együttműködése, az okos gyárak adatkezelése és folyamattervezése.
Az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódásával újabb ipari gyártási módszereket eredményező fejlesztési projektek budapesti seregszemléjének célja a nemzetközi pályázati programokban való eredményes részvétel ösztönzése volt.
A nyitóeseményen Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Visegrádi Csoport 2017–18-as magyar elnöksége idején a tagországok vállalkozásai, kutatóhelyei közös projektjeinek, konzorciumainak ösztönzése az egyik legfontosabb törekvés, és hazánk ezt az irányt az ipar 4.0 területén is folytatni kívánja.
A rendezvényen John Cleuren, az Európai Bizottság gyártástechnológiai programokért felelős szakértője tartott előadást a Horizont 2020 keretprogram 2018–2020-as időszakra vonatkozó, várhatóan 2017 őszén megjelenő felhívásairól, amelyek tervezett keretösszege eléri az 1,6 milliárd eurót.
A konzorciumépítő rendezvényen részt vevő mintegy száz innovatív vállalkozás és kutatóhely a többi között az okos termelési rendszerek, az intelligens minőségbiztosítási rendszerek, a virtuális valóságra épülő szimulációs technológiák, valamint a kiberbiztonság és a felhőszolgáltatások területén terveznek új projekteket indítani.•

 
Inno-tér
Innotéka