2019. április: jegyzet, ökológia, portré, élelmiszer, orvostudomány, tudomány, kémia, innováció, egészségipar, mikroszkópia, it, közlekedés, építés, urbanisztika, zöldkörnyezet, okostechnológia, egyetem, disszemináció, környezetvédelem
Inno-tér
2018. április 3.

Klímasemleges üdülőhely

Miközben a világon és különösen Európában egyre népszerűbb a környezettudatosság, a hazai szállodák is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre.


Itthon ugyanakkor a mai napig csak egyetlen klímasemleges szálláshely van. A három nyaralóból álló fenntartható üdülőhelyet két holland vezető működteti Észak-Magyarországon, egy zsák­faluban, melynek kialakításakor fő szempont volt a luxus életmód és a környezettudatos pihenés ötvözése.

Az üdülő villái fából épültek, szigetelésük cellulóz, a vécék öblítéséhez és a mosó­gépekhez esővizet használnak, a meleg vizet napkollektorok, az áramot napelemek szolgáltatják.

A vastag szigetelésnek és a tripla üvegezésnek köszönhetően télen-nyáron kellemes az épületek belső hőmérséklete. Az üdülőhöz tartozó klórmentes, úgynevezett természetes úszómedence saját víztározójában növények tisztítják a vizet.

A Cserehát dombvidékén fekvő aprócska faluban található üdülőt szinte érintetlen táj veszi körül, tulajdonosai ezért is fektetnek ekkora hangsúlyt a környezet kímélésére és figyelnek a szálláshely szénlábnyomának mértékére. Klímasemleges működésük igazolására minden évben közzéteszik az üdülő szénlábnyomjelentését, melynek legutóbbi eredménye: 203 kilogramm szén-dioxid negatív nettó kibocsátás volt.•

 
Inno-tér
Innotéka