Inno-tér
2019. február 28.

Komplex megoldást nyújtó kobotok

Az együttműködő robotok (kobotok) iránti kereslet egyre nő, hiszen folyamatosan fejlődnek, és beillesztésük az aktuális gyártókörnyezetbe felér egy valóságos technológiai paradigmaváltással.


Enrico Krog Iversen, a dán OnRobot, az együttműködő robotkiegészítők vezető gyártóvállalatának vezérigazgatója szerint Magyarországon is mind nagyobb szükség van kimondottan a pick & place (felvevő és lerakó), valamint a gépkiszolgáló alkalmazásokra. A dán vállalat ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a robotkarok egyedül, önmagukban nem elég hatékonyak: kizárólag akkor tudják elvégezni feladatukat, ha a robotkar végére szerelhető fogókkal (gripperekkel) vagy szenzorokkal látják el őket.

RG2 gripper

A felvevő és lerakó folyamatok felgyorsításából adódó megnövekedett termelés csupán egy a számos előny közül, amelyet a gripperek alkalmazása teremt meg a gyártás során. A gripperrel kiegészített robotok hosszú órákon keresztül képesek ugyanolyan pontosan végezni a munkájukat. Mint írják, az RG2, az RG6 és a Gecko gripper mellett tökéletes megoldást jelent a pick & place alkalmazások számára a VG10 vákuumos gripper, amely két különálló vákuumcsatornájának köszönhetően dupla fogófunkcióval rendelkezik.

RG6 gripper

A gépkiszolgáló munkák automatizálása nemcsak az alkalmazottak megnövekedett biztonságát, de a termelékenység növelését is jelenti, mindez pedig lehetővé teszi azt is, hogy a gyártás azután is folytatódhasson, miután a gépkezelő munkások elhagyták a munkaállomást. Az RG dupla gripper megoldással jelentősen csökkenthetők a ciklusidők, mivel az eszköz egyszerre két termék kezelésére is képes. 2018-ban a Perception Robotics startup cég, amely beleolvadt az OnRobotba, kifejlesztette a Gecko grippert, amely teljesen új megközelítés alapján működik. A termék inspirációja a természetből érkezett; azt a tapadási rendszert használja, amelyet a gekkók lábai is: milliónyi finom szál tapad a munkadarab felületéhez. A Gecko gripper technológiájához az OnRobot az eredetileg a NASA Sugárhajtású Laboratóriuma által kifejlesztett, és a piacérettség állapotába hozott koncepció felhasználási engedélyét szerezte be. A fejlesztés, az egyedi és fürge megoldás a nagy, lapos tárgyak mozgatásához feleslegessé teszi a vákuumos fogószerkezetek – és következésképp a sűrített levegős rendszerek – használatát.
A VG10 vákuumos gripper egyedülálló technológiájával egy kimondottan az együttműködő robotok alkalmazási területére tervezett, robotkar végére szerelhető eszköz.

VG10 vákuumos gripper

A rugalmas karokkal és állítható vákuummal bíró VG10 egyaránt alkalmas különböző fajtájú és méretű tárgyak kezelésére. A termék zökkenőmentesen összeilleszthető például a Universal Robots termékeivel, és az általános robotinterfészt is támogatja, tehát minden robottípushoz ideális választás.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka