Inno-tér
2018. május 11.

Magyar előadó a fenntarthatósági „Osztrák Világcsúcs” konferencián

A Bécsben 2018. május 15-én megrendezendő az R20 Osztrák Világcsúcs konferencia (Austrian World Summit) hosszútávú kezdeményezésként, az államoknak, régióknak, városoknak teremt platformot az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak végrehajtására, és hogy elérjék a Párizsi Egyezmény éghajlatvédelmi céljait.


A rendezvény magas szintű partnerkapcsolatok létrehozásán túl, az ötletek és tapasztalatok cseréjének biztosít fórumot a legmagasabb szinten. Ürge-Vorsatz Diana, a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora, a Béke Nobeldíjjal kitüntetett Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) egyik alelnöke is felkért előadó a magas szintű csúcstalálkozón.

Az „R20 Régiók és éghajlati cselekvés” programot Arnold Schwarzenegger, Kalifornia Állam volt kormányzója hozta létre, mely szorosan együttműködik az ENSZ-szel, valamint olyan pénzügyi intézményekkel, mint a Világbank és az Európai Befektetési Bank.


A nemzetközi konferencián előad többek között Sebastian Kurz osztrák kancellár, Arnold Schwarzenegger, António Guterres, az ENSZ főtitkára, Alexander Van der Bellen osztrák köztársasági elnök, Elisabeth Köstinger, Ausztria fenntartható fejlődés és turizmus minisztere, Erna Solberg, Norvégia miniszterelnöke, Lars Løkke Rasmussen, Dánia miniszterelnöke és több más jeles, a környezetvédelem iránt elhivatott politikus és tudós. A városokat magas szinten képviseli többek között Bécs és Peking polgármester-helyettese.

Az eseményen a „Jövő városa” szekcióban Bécs alpolgármesterével, Maria Vassilakouval együtt meghívott előadó Ürge-Vorsatz Diana aki többek között a nemrég a világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában, a Nature-ben a városi kutatási irányzatokról megjelent publikációjának fő üzeneteivel ismerteti meg a döntéshozókat és a konferencia résztvevőit.

A professzor és kutató csapata kiszámolták, hogy a világ épületeinek korszerűsítése igen jelentős mértékben hozzájárulhat az ambiciózus klímacélok eléréséhez is. A kutatások rámutatnak, hogy ezen beruházások nagy része nettó nyereséges, valamint igen jelentős egyéb társadalmi és gazdasági hasznokat is hoz, mint munkahelyteremtés, regionális fejlesztés, a lakosság jobb egészségi állapota, a háztartások szociális-gazdasági helyzetének javítása és az energiabiztonság fokozása. A cikk arra is rámutat, hogy az évszázad közepéig világszerte felépülő új városrészek megépítése egyedül felemésztheti a felmelegedést 2oC-on történő megállításához megmaradt széndioxidkibocsátási világkvótát. Ugyanakkor léteznek azok a megoldások, amikkel ez a hatalmas felelősség lehetőséggé változtatható és nem kell Bécsig sem elmenni jó példákért, ahogy a héten Budapesten átadott Energy Globe Díj keretében sok kiemelkedő hazai példa is mutatja. A fődíjat egy átlagos, rossz adottságokkal rendelkező családi ház olyan felújítása kapta, amelyik több energiát termel, mint használ, az átalakításához pedig sok természetes anyagot is (például több tonna vályogot) fel használtak.

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka