Inno-tér
2018. július 18.

Magyar feltaláló Az Év Innovátora Brüsszelben

Az Európai Üzleti Csúcstalálkozó keretében idén először átadott, Az Év Innovátora díjat Imre Krisztián nyerte el az EVA megálmodásával. A gépi látást alkalmazó okosszemüveg a vakok és látássérültek bel- és kültéri mobilitását segíti.


„Az EVA (Extended Visual Assistant) egy mobiltelefonhoz csatlakoztatható okosszemüveg, amely mesterséges intelligencia segítségével dolgozza fel a környezet információit, majd ezekről élőszóban tájékoztatja a viselőjét” – mondta el Imre Krisztián, az EVA Vision alapító ügyvezetője.

A Vakok Európai Szövetsége (EBU) szerint Európában közel 30 millió, látásában akadályozott ember él. Számukra a legtöbb hétköznapi tevékenység, így az utazás és a városi közlekedés már önmagában is nagy kihívást és ezzel együtt stresszt is jelent. „Az eszközzel az volt a célunk, hogy azokat a tárgyakat, mindennapi helyzeteket is felismerhetővé tegyük, amelyek tapintás vagy hallás útján nem érzékelhetők, mint például egy járdára behajló faág, egy lépcső vagy egy szinte zajmentesen közlekedő, az utakon egyre nagyobb számban előforduló elektromos autó” – tette hozzá az ügyvezető. A jelenleg a Start it @K&H inkubátorban működő EVA Vision csapat megoldása így tömegesen segítheti a látáskorlátozottak önálló tájékozódását.

A szoftveres és hardveres fejlesztés párhuzamosan halad, együttműködésben a Bay Zoltán Kutatóintézet VUK projektjével (Látássérült embereket támogató keretrendszer), amely magyar, angol és német nyelven működő beltéri navigációt és közlekedést segítő térinformációs rendszert dolgoz ki. „A mostanihoz hasonló elismerések és bemutatkozási lehetőségek abban nyújtanak segítséget, hogy bővítsük kapcsolati rendszerünket és a finanszírozási forrásokat az eszköz továbbfejlesztéséhez és teszteléséhez” – hangsúlyozta Imre Krisztián.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka