2019. szeptember: jegyzet, fizika, biofizika, biológia, lézer, tudomány, kémia, egészségipar, portré, bioinformatika, egyetem, ipar 4.0, innováció, öntészet, fenntarthatóság, energiagazdálkodás, disszemináció, zöldkörnyezet, építés, környezetvédelem, ipari automatizálás, it, mesterséges intelligencia
Inno-tér
2019. május 31.

Már repült a légi taxi

Idei áprilisi számunkban már részletesen foglalkoztunk az okosközlekedés legújabb lehetőségeivel. Az akkor még csak gyártás alatt álló Lilium Jet próbarepülése időközben megtörtént. A légi taxit fejlesztő startup tervei szerint 2025-re 70 dollárért utazhatunk a futurisztikus járművön.


A helyből felszálló, zéró károsanyag-kibocsátású, elektromos hajtású, óránként akár 300 kilométeres sebességre képes, ötszemélyes légi taxi prototípusával München mellett végezték el az első próbarepülést – a beszámoló szerint hiba nélkül zajlott a fel- és leszállás.

A Lilium Aviation cég azt vallja, hogy a prototípus már annyira fejlett, hogy tulajdonképpen készen áll a biztonság, a redundáns rendszerek vagy más specifikációk hatósági hitelesítésére. A jármű a helikopter és a merev szárnyú repülőgép ötvözete, amelyben egy számítógép hangolja össze a hajtóműveket. Vezérléséhez elég az utas mobiltelefonja, és a gép magától oda repül, ahova az utas szeretné. A tervek szerint a megfelelő tele­fonos applikációból legkevesebb 10 percre, de akár egy napra előre lehet majd megrendelni a járműveket. A start­up kereskedelmi igazgatója, Remo Gerber egy interjúban úgy fogalmazott, hogy 2025-ben indulhat el a szolgáltatás.
Az ötüléses, már pilóta nélküli légi jármű díja 350 dollár lesz London és Manchester között, azaz fejenként 70 dollárba kerül a fuvar. A légi taxi legnagyobb előnye, hogy a sűrűn lakott városi területeken kialakult dugók semmilyen hatással nincsenek a Lilium Jetre, melynek számos po­tenciális fizi­kai fel- és leszállóhelye van már most is a fejlett városok iroda­házainak tetején vagy parkjaiban.•

 
Inno-tér
Innotéka