Inno-tér
2016. december 1.

Mikrobiális génbank Szegeden

Hazánkban egyedülálló, a mikroorganizmusok komplex vizsgálatához kapcsolódó kutatás-fejlesztési centrumot hoznak létre a Szegedi Tudományegyetemen. Az ország legnagyobb mikroorganizmus-génbankjának infrastrukturális fejlesztésével olyan mikroorganizmusokat vizsgálhatnak, mint például a környezetszennyező vegyületek elbontására és a talajminőség javítására felhasználható egyes baktériumfajok.


T öbb mint 630 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Szegedi Tudomány­egyetem az ország legnagyobb és legszélesebb profilú mikroorganizmus-génbankja, az egyetemen működő Szegedi Mikrobiológiai Gyűjtemény infrastrukturális fejlesztésére. A fonalas és élesztőgombák, valamint baktériumok fenntartásával, azonosításával, továbbá jellemzésével foglalkozó gyűjteményben jelentős értéket képviselnek a biotechnológiai, klinikai, környezeti és mezőgazdasági forrásból származó különböző gomba-, illetve baktérium-izolátumok.

A gyűjtemény infrastruktúrájának fejlesztésével olyan mikroorganizmusok széles körű vizsgálata válik lehetővé, mint a különböző lokális és szisztémás fertőzéseket kiváltó élesztő és fona­las gombafajok, a mezőgazdasági termények mikotoxinszennyeződéséért felelős Fusarium és Aspergillus gombafajok vagy a környezetszennyező vegyületek elbontására és a talajminőség javítására felhasználható Pseudomonas és Bacillus baktériumfajok.

A GINOP-2.3.3-15-2016-00006 azonosítószámú, Mikrobiális génbankhoz kapcsolódó integrált élettudományi és hatóanyag kutatás-fejlesztési centrum című projektben a génbankhoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési centrum kialakításához szükséges eszközöket szerzik be és telepítik. A fejlesztéssel a mikroorganizmus-biobank és a hozzá kapcsolódó adatbázis jól rendszerezett biológiai mintaforrás-gyűjteménnyé válik, amely széles körben segítheti az alapkutatókat, a gazdasági, az ipari, a mezőgazdasági és a környezetvédelmi szereplőket. Az integrált központ kapcsolódási pontot is jelent a hazai és nemzetközi kutatói közösségek és ipari szereplők között, illetve egyedülálló lehetőségeket teremt a kutatói együttműködések kialakítására.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka