Inno-tér
2018. május 24.

MTA Víznap a belváros szívében

Rengeteg bemutatóval, interaktív kísérlettel, ásványvízkóstolással és előadások, filmvetítések sokaságával várják az érdeklődőket a szervezők 2018. június 1-jén 9 és 15 óra között az MTA Széchenyi téri székházában és az épület előtti parkolóban.


A Magyar Tudományos Akadémia június 1-jén, pénteken nagyszabású tudományos programot szervez, amelynek központi témája a víz. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a víz életünkben betöltött alapvető szerepére, és játékos, interaktív foglalkozások keretében megismertesse az érdeklődőket – elsősorban a fiatalokat – a víz fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságaival, valamint társadalmi vonatkozásaival.
A tudományos ismeretterjesztő foglalkozások és előadások egyben lehetőséget nyújtanak a víztudományok összetettségének bemutatására is. Nemzeti parkok, egyetemek, múzeumok és sok más olyan intézmény tart interaktív bemutatókat Budapest kellős közepén, melyek munkája valamilyen módon a vízhez kapcsolódik.
És hogy miért épp az Akadémián? Amellett, hogy az MTA több kutatóhelye és kutatója is szerepet vállal a programokban, az Akadémia egyik fontos stratégiai kezdeményezése a Nemzeti Víztudományi Program.

Ízelítő a programkínálatból

Vízibolha-etetés, gyógyvízkóstolás, műszersereglet és szennyvíztárlat – programok a placcon

Kik is valójában a Vízipók-csodapók szereplői? Milyen apró élőlények népesítik be a Duna és a Balaton vizét? Hova tart a vándorkagyló? Moszat-e az úszó maszat? A Duna-Ipoly Nemzeti Park és az MTA Ökológiai Kutatóközpont programjain rengeteg érdekesség kiderül a vizek élővilágáról, a merészebbek pedig akár ágascsápú rákokat is úsztathatnak, miután megetették a farkaséhes vízibolhákat.

Ágascsápú rák. Forrás: Flickr/Jasper Nance

Ha a víz éppen nem folyóban folyik vagy tóban rostokol, akkor a felhőkből zuhan a föld felé, a talaj szerkezetét bomlasztja, vagy a felszín alatt settenkedik. Hogyan szűri és tisztítja a talaj a vizet? Merre áramlik a víz, amikor senki se látja, és hova viszi a szennyeződéseket? És mi a csuda az a digitális homokozó? Válaszok az Akadémia Székháza előtti placcon!

No, és persze itt az ivóvíz. Kemény vagy lágy? Miért van az, hogy néhol vasas? Csapvíz vagy ásványvíz, esetleg otthoni víztisztítás – melyiket válasszuk? Akinek pedig mindez nem elég, az felcsaphat gyógyvíz-sommelier-nek, és megismerheti a történelmi Magyarország ásványvíz-lelőhelyeit!

A mérnöki tudományok rajongói is találhatnak maguknak elfoglaltságot: Ivóvíz-hálózatdiagnosztika autóba beépített mobil műszerekkel, Blower-hajó és a folyóvízi mintavételezés eszközeinek bemutatása, Önjáró robotkamerás csatornavizsgálat, Csövek szivárgásának keresése drónnal.

Aki pedig esetleg hallott a hatalmas londoni csatorna-zsírmonstrumról, melyet külön ismeretterjesztő filmben boncoltak ízekre, az itt kicsiben átélheti a borzongást. A Tettye Forrásház Zrt. mutat be egy válogatást azokból a tárgyakból, amelyeket kevésbé környezettudatos városlakók a csatornarendszer gondjaira bíztak, és végül a szennyvíztisztító telepen kötöttek ki.

Titokzatos marsi víz, fenyegető mikroműanyagok, a világ rovarszemmel – előadások és filmvetítések az Akadémia Székházában

Van-e víz a Marson, és ha igen, akkor hova bújt? Mihez kezdjünk a föld alatt rejtőző termálvizeinkkel? És vajon mennyire kell itt, Magyarországon félnünk a szemétből a vízbe kerülő mikroműanyagoktól? – Azoktól az apró műanyagdarabkáktól, melyekről már most tudjuk, hogy a tengerek élővilága számára komoly veszélyforrást jelentenek.

A műanyagszemét lassan aprózódni kezd, és szétoszlik a vízben. Minta az észak-amerikai Chesapeake-öbölbe torkolló egyik folyóból. Forrás: Flickr/Chesapeake Bay Program


Milyen halak élnek a Balatonban? Hogyan látják a vízben élő rovarok a világot? Mi hajtja a földi vízkörforgást? Egyebek mellett ezekről a kérdésekről szólnak majd az ismeretterjesztő előadások és filmvetítések az Akadémia Székházának termeiben 2018. június 1-jén, pénteken.

A teljes program elérhető itt.
A június 1-jei rendezvényen való részvétel ingyenes, de a szervezők kérik a csoportos részvételt jelezését a viznap@titkarsag.mta.hu e-mail-címre.

Forrás: MTA

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka