Inno-tér
2017. március 6.

Ne sokszor, hanem jól pályázzunk

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból pályázati programok részleteiről adott tájékoztatást a tavalyi­hoz hasonlóan idén februárban is Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a hivatal által szervezett KFI versenypályázati tükör című rendezvényen.


A hazai alapkutatások ösztönzési rendszerének eszköztáráról szóló rendezvény célja az volt, hogy a 2017-es kutatási témapályázatok és posztdoktori konstrukciók megnyitását követően a potenciális pályázók és a bíráló szakértők tájékozódhassanak a projektjavaslatok értékelése során leszűrt aktuális tapasztalatokról, és betekintést nyerjenek a szakértői értékelői rendszer működésébe. Pálinkás József külön felhívta a figyelmet, hogy a pályázati elfogadási arány, a „success rate” akkor nőhet igazán dinamikusan, ha kevesebb pályázatot nyújtanak be, de azok a kiválósági követelményeknek jobban megfelelnek, így aztán a sikerarány is jobb lesz.

Mint mondta, arra ösztönzik a kutatói közösség tagjait, hogy ne a beadott pályázatok számából induljanak ki a pályázatok esélyének megítélésekor: egy adott témában egy pályázatot írjanak, de azt jól, a nemzetközi kiválósági követelményeket leginkább szem előtt tartva. Az elnök kitért rá, hogy terveik között szerepel az is, hogy az elbírálás szakaszában a kiemelten jelentős költségvetésű programok esetében egy „site visit” keretében vizsgálják meg a körülményeket. Elmondta azt is, hogy a külföldi bírálók aránya a felfedező kutatást ösztönző pályázati programok esetében megközelíti a 30 százalékot.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka