2019. január: jegyzet, ökológia, régészet, portré, okostechnológia, zöldkörnyezet, agykutatás, tudomány, Nemzeti Agykutatási Program, nanotechnológia, elektronika, mesterséges intelligencia, anyagtudomány, fizika, orvostudomány, innováció, egyetem, építés, közlekedés, fenntarthatóság, élelmiszer, it
Inno-tér
2018. február 27.

Növekvő számú IT-s fenyegetések

Az IT biztonsági veszélyek elleni védekezés költsége igen jelentős, két számjegyű növekedést ért el tavaly, ugyanakkor a fenyegetések száma is nőtt – hívta fel a figyelmet a Novell Magyarország Kft.


Közleményükben az áll, hogy egy tavaly őszi nemzetközi kutatás szerint a vállalatok 2017-ben átlagosan 11,7 millió dollárt költöttek kiberbiztonsági intézkedésekre, 23 százalékkal többet, mint az előző évben. A szervezetek ugyanakkor 2016-hoz képest 27 százalékkal több, átlagosan 130 incidenst észleltek, és minden jel arra mutat, hogy a helyzet idén tovább romlik.

A szakértők megállapították: tízből nyolc alkalmazott titkosítatlan pen­drive-okat használ munkája során, 87 százalékuk nem is értesíti munkáltatóját, ha elveszít egy céges adatokat (is) tartalmazó USB-kulcsot, ami komoly kockázatokat jelent az érzékeny vállalati adatokra és üzleti titkokra nézve. A legjobb példa erre egy londoni utcán tavaly talált pendrive a Heathrow repülőtér biztonsági információival. Az ilyen fenyegetések kezeléséhez fontos az alkalmazottak oktatása és a titkosított pendrive-ok használata, ám csak a megfelelő eszközkezelő megoldással együtt lehet teljes a védelem.

Egy másik kritikus terület a céges gépeket fenyegető kiberbűnözés. Példaként említették, hogy kiberbűnözők feltörték egy Buenos Aires-i kávézó wifi hálózatát, és kriptovaluta-bányászatra vették rá a gyanútlan vendégek laptopjait, azaz kihasználták a gépek erőforrásait arra, hogy azokkal maguk­nak keressenek pénzt online. Az ilyen esetek kapcsán minden vállalati IT biztonsági szakemberben felmerülhet a kérdés: lehetséges, hogy a tudtuk nélkül a céges notebookokat is felhasználják hasonló célokra, amikor az alkalmazottak a szervezet infrastruktúráján kívül, nem a céges hálózaton végzik a munkájukat. Nem árt tudni, hogy ezek az esetek is kivédhetőek a fejlett eszközkezelő alkalmazásokkal.•

 
Inno-tér
Innotéka