Inno-tér
2017. október 10.

Őshonos kutyafajtáink

„A Kárpát-medence Európa egyik legrégebbi mezőgazdasági kultúráját őrzi, éppen ezért fontos ezen örökség genetikai megőrzése” – jelentette ki V. Németh Zsolt.


Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) alkalmából megrendezett, Kiemelt genetikai erőforrások védelme – őshonos kutyafajtáink című konferencián hangzott el az idézett mondat V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár nyitóbeszédében. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt száz évben az élelmezési növények esetében a fajok 75 százaléka tűnt el, de a maradék 25 százalék is veszélyeztetett, és a haszonállatfajtáknál szintén hasonló tendencia figyelhető meg.

A konferencián elhangzott előadások témái között szerepelt még a kiemelt genetikai erőforrások védelméről szóló stratégia ismertetése, valamint a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége a magyar ebfajták védelméért indított Kuvasz Őr programjának bemutatása.

Szó esett továbbá a magyar vadászkutyafajták szerepéről és jelentőségéről a vadgazdálkodásban és a hazai kutyafajták népszerűsítési lehetőségeiről is. A résztvevők tájékozódhattak a Haszonállat-génmegőrzési Központ koordinációs tevékenységének keretében megvalósuló magyar kutyafajták génmegőrzéséről is. Ezzel kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy a kiemelt genetikai erőforrások védelmére kidolgozott stratégia fontos része a kilenc magyar ebfajta Kárpát-medencében elérhető genetikai tartalékainak megőrzése, illetve tenyésztésük megújítása. Ezek 2017-ben bekerültek a Hungarikumok Gyűjteményébe.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka