2018. december: jegyzet, mesterséges intelligencia, it, geológia, portré, fizika, tudomány, csillagászat, innováció, egyetem, fenntarthatóság, környezetvédelem, zöldkörnyezet
Inno-tér
2017. december 17.

Őskori vegyes házasságok

Az újkőkor előtt vadászó-gyűjtögető őslakosság élt Európában. Ezeknek a jégkori vadászoknak hazánk területén meglehetősen kevés régészeti nyomuk maradt. A Nature folyóiratban meg­jelent cikk új adalékokkal szolgált.


Genetikai adatok igazolják, hogy az első földművesek a Krisztus előtti 6. évezredben Anatólia felől érkeztek a Dunántúlra, és innen terjeszkedtek tovább a könnyen megművelhető északnyugati területek felé, eljutva a Közép-Elba és a Rajna-vidékre is. A földművesek vándorlását az elmúlt években nemzetközi kutatócsoportok genomikai vizsgálatokkal támasztották alá. Ebből a szempontból fontos az őskori európai populációk – az őslakos vadászó-gyűjtögetők és a később érkező földművesek – genetikai kapcsolatainak modellezése.

Forrás: MTA BTK Régészeti Intézet/Mende Balázs

David Reich (Harvard Medical School, Boston) munkatársaival arra kereste a választ, hogy milyen ütemben történhetett a keveredés a két populáció között Európa különböző vidékein.
A Mark Lipson matematikus (Harvard Medical School, Boston) és Szécsényi-Nagy Anna archeogenetikus (MTA BTK) elsőszerzőségével most közölt 130 új, genomszinten elemzett humán minta közül 90 hazánk területéről származik.

Az adatok elemzéséből kiderült, hogy a Kárpát-medencébe érkezett földművesek gyorsan kapcsolatot létesítettek a helyi vadászó-gyűjtögető közösségekkel. Az Alföldön élő földművesek gyorsabban keveredtek az őslakosokkal, mint a dunántúliak, ennek a kapcsolatnak a legtöbb genetikai nyoma az ország északkeleti területein mutatható ki.•

 
Inno-tér
2018. november – Közlekedésfejlesztési különszám

2018. november – Közlekedésfejlesztési különszám

Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018

Innotéka