2018. június: jegyzet, portré, tudomány, biztonságtechnika, kémia, atomenergia, innováció, környezetvédelem, energiagazdálkodás, urbanisztika, fenntarthatóság, okostechnológia, közlekedés, orvostudomány, genomika, mesterséges intelligencia, hulladékgazdálkodás, zöldkörnyezet, it
Inno-tér
2017. június 1.

Rejtett erdők

Nagy felbontású műholdas felvételeket vizsgálva 378 millió hektárnyi olyan erdőt találtak szerte a világon, amelynek létezéséről eddig nem tudtak. Egy nemzetközi kutatócsoport tagjai számoltak be erről új tanulmányukban.


A Science-ben megjelent cikk szerzői kifejtették azt is, azért volt szükség a globális felmérésre, mert a Föld szárazabb területeit borító erdők kiterjedésére vonatkozó becslésekkel kapcsolatban sok probléma merült fel korábban. Például az, hogy a méréshez használt műholdképek gyakran olyan alacsony felbontásúak voltak, hogy nehézséget okozott felismerni a fák, az árnyékok vagy akár egy homályos folt közötti különbséget.

Az adatok pontosítása érdekében rendkívül nagy felbontású, új Google Earth felvételek segítségével végezték el a kutatók a felmérést. Ezek a felvételek az eddigieknél lényegesen pontosabb mérést tettek lehetővé, ugyanis minden egyes képpont egy méternyi szélességű földterületet jelent, ami a tízszerese a korábbi felbontásnak. A felmérésben részt vevő kutatóintézetekben 210 ezer felvételt vizsgáltak át tüzetesen, és ezek alapján állapították meg, hogy a bolygó szárazabb területeit negyven százalékkal több erdő borítja, mint azt eddig gondolták. Ez azt jelenti, hogy a Föld globális erdős lefedettsége több mint kilenc százalékkal kiterjedtebb, ami nagyjából az Amazonas kétharmadnyi területének felel meg.
A tanulmány alapján pontosabb becslést lehet majd készíteni arról is, hogy mennyi szén-dioxidot képesek a légkörből kivonni a Föld erdői.•

 
Inno-tér
Innotéka