2019. február: ökológia, portré, jegyzet, innováció, egyetem, kémia, tudomány, Nemzeti Agykutatási Program, mikroszkópia, orvostudomány, régészet, genomika, anyagtudomány, kiállítás/konferencia, atomenergia, energiagazdálkodás, agrárium, fenntarthatóság, megújuló energia, zöldkörnyezet, ipar 4.0, mesterséges intelligencia, it, nanotechnológia
Inno-tér
2018. február 5.

Székelyhidi László Leibniz-díjas

A lipcsei egyetem matematikaprofesszora, Székelyhidi László megkapta a Leibniz-díjat. A német „nemzeti Nobel-díjnak” is nevezett el­ismeréssel 2,5 millió eurós pénzdíj is együtt jár.


A Lipcsében kutató magyar matematikus mel­lett idén további tíz tudóst díjaztak a legkülön­bözőbb tudományterületeken, az amerika­nisztiká­tól az immunológián át a kísérleti szilárd­­testfizikáig.
A Gottfried Wilhelm Leibniz-díj létrehozását a Német Kutatási Alap (Deutsche For­schung­sge­mein­schaft) kezdeményezte 1985-ben. A Németország legjelentősebb tudományos elismerései között számon tartott díj rendeltetése, hogy szabadabb kutatási lehetőségeket biztosítson a legkiemelkedőbb tudósoknak, egyúttal motiválja őket fiatal, tehetséges kutatók pályájának előmozdítására.

Az 1977-ben Debrecenben született Székelyhidi László – édesapja ugyanott matematikaprofesszor – Kuvaitban angol iskolába járt, majd az oxfordi St. John’s College-ben diplomázott. Lipcsében, a Max Planck Institute-ban védte meg doktori disszer­tá­ció­ját. Ezután Zürichben, az Eidgenössische Tech­nis­­che Hoch­schuléban tanult, ahonnan egy bonni kitérő után is­mét Lipcsébe vezetett az útja, ahol 2011 ősze óta a helyi egyetem professzora.
„A Leibniz-díj hihetetlen mértékű kutatási szabadságot biztosít, ezt a pénzt konkrét projekthez való kötődés nélkül tudom az elkövetkező hét évben egy kutatási csoport (posztdoktori és PhD-állások) finanszírozására fordítani” – nyilatkozta az mta.hu-nak Székelyhidi László.•

 
Inno-tér
Innotéka