Inno-tér
2017. január 7.

Szorosabb viszony Szlovákiával

A klasszikus kereskedelmi áruforgalom mellett multiszektorálissá válnak a gazdasági együttműködések Szlovákia és Magyarország között, miután a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) által megrendezett Magyar–Szlovák Üzleti Fórumon a többi között aláírtak egy kétoldalú együttműködési meg­állapodást.


Szlovákia hazánk harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok dinamikusan fejlődnek. A szomszéd országba irányuló magyar kivitel 2015-ben 8 százalékkal bővült, összesen több mint 4,5 milliárd eurót tett ki. A kétoldalú gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok élénkítését célzó üzleti fórumon közel 30 szlovák és 85 magyar cég vett részt, és a vállalkozóknak lehetőségük nyílt konkrét együttműködésekről, üzleti lehetőségekről tárgyalásokat folytatni a hagyományos iparági együttműködési kereteken túl a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a megújuló energia, a hulladékgazdálkodás, a gépipar és az egészségipar területeit érintve.

Az eseményen Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója és Tibor Buček, a Szlovák Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (SARIO) külkereskedelmi igazgatója együttműködési megállapodást írt alá, melynek célja a két ország vállalkozásai közti kapcsolatok elmélyítése, a regionális együttműködések fejlesztése, a határ menti térségek intenzív fejlesztése, illetve a kooperáció kiszélesítése a kutatás-fejlesztés területén.

„Célunk az üzleti fórum és az együttműködési megállapodás aláírásával egy irányba mutat, minél inkább multiszektorálissá tenni a gazdasági együttműködésünket harmadik legjelentősebb kereskedelmi partner országunkkal, Szlovákiával” – fogalmazott Oláh Zsanett. Az MNKH vezérigazgatója kiemelte azt is, hogy számos új határátkelő megnyitása is várható a közeljövőben, ami nem csupán a kétoldalú áru- és teherforgalomra gyakorol pozitív hatást, hanem az olyan már létező határokon átívelő gazdasági együttműködéseket is megerősítheti, mint Győr és Pozsony, Győr és Dunaszerdahely vagy Miskolc és Kassa kapcsolatát. Tibor Buček a fórumtól komoly eredményeket vár. Mint fogalmazott, bízik abban, hogy a mostani megállapodás csak a kezdete a továbbiaknak.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház összesen hét regio­nális irodát hozott létre a Felvidéken, ezek feladata a határ menti magyar–magyar gazdasági kapcsolatok erősítése, mely adóbevételek és új munkahelyek formájában Szlovákia gazdasági fejlődéséhez is hozzájárul.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka