Inno-tér
2019. március 8.

Több mint 2800 vállalkozó az Országos Innovációs Fórum 25 helyszínén

Március 6-án zárult az Országos Innovációs Fórum, melynek öt hete alatt több mint 2800 résztvevővel – elsősorban helyi kkv-k és nagyvállalatok képviselőivel – találkozott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 24 vidéki helyszínen és a fővárosban. Az előadásokat követő workshop programokon közel ötszázan vettek részt, hogy részletekbe menően is értékeljék a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázati konstrukciókat, illetve megfogalmazzák konkrét javaslataikat.


„Az EU innovációs eredménytábláján hazánk jelenleg a mérsékelt innovátorok között szerepel, de távlati célunk, hogy 2030-ra a jelentős innovátorok közé emelkedjen. A készülő új KFI stratégia is ezt a célt szolgálja majd. 2021-től várhatóan az Unió is kiemelten fogja támogatni új keretprogramjában a tagországok innovációs képességének fejlesztését, így a minisztérium már erre az időszakra tervez.” – mondta el Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára a fórum budapesti eseményén a Corvinus Egyetemen.

Az ITM és a az NKFI Hivatal által 2019. február 5-én elindított Országos Innovációs Fórum lényege Magyarország újjászerveződő innovációs környezetének megalapozása és a megújuló KFI rendszerrel, pályázatokkal kapcsolatban felmerülő javaslatok, igények felmérése.


„Jó hír, hogy Magyarországon évek óta nőnek a vállalkozások K+F ráfordításai, és ma már a teljes hazai ráfordítás többségét a vállalati szféra adja. Ennek zöme azonban most még alig tíz nagy szereplőhöz köthető. A legalább 10 főt foglalkoztató hazai vállalkozásoknak mindössze 29%-a tekinthető innovatívnak, míg a többiek egy aktuális KSH-felmérés szerint szinte egyáltalán nem látják szükségét az innovációnak. Ha növelni tudjuk a kkv-k innovációs képességét és aktivitását, azzal óriási tartalékot mozgósíthatunk a magyar gazdaságban. Elsősorban náluk kell elérni a szemléletváltást, bennük kell tudatosítani, hogy az innováció mennyire fontos, ugyanakkor mennyire hétköznapi feladat” – hangsúlyozta Birkner Zoltán, az NKFI Hivatal elnöke.

A minden megyét érintő, széles körű összefogással megvalósult rendezvénysorozaton – melynek kiemelt szakmai partnere a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – a minisztérium és az NKFI Hivatal szakértői mellett előadást tartottak a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Bay Zoltán Kutatóintézet, a HM Modernizációs Intézet, valamint 19 egyetem és 25 szakképzési centrum képviselői is. Az NKFI Hivatal a lehető legszélesebb körre kívánja kiterjeszteni a konzultációt, ezért online felmérést is indított a témában.
A kérdőív 2019. március 12-ig érhető el ITT.

Forrás: NKFIH

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka