Inno-tér
2017. május 3.

Trabant megy az űrbe

Egyedülálló magyar–orosz műholdas űrkísérlet indul, amely a tervek szerint hatalmas lendületet adhat a földi élet és a civilizáció szá­mára létfontosságú űridőjárás kutatásának.


Magyarország és Oroszország idén február elején erősítette meg, hogy folytatja az évtizedek óta sikeres együttműködését a világ­űr békés célú felhasználása terén. A kooperáció részeként hazánk lehetőséget kapott arra, hogy kulcsfontosságú műszereket és fedélzeti egységeket biztosítva egyedüli nemzetközi partnerként vegyen részt az Orosz Tudományos Akadémia (RAS) és az Orosz Űrkutatási Intézet (IKI) most induló űrmissziójában.

A program keretében kifejlesztendő orosz–magyar műhold forradalmian új, eddig nem látott nagy felbontású tudományos plazma­fizikai méréseket végez a Föld közvetlen környezetében, hatalmas lendületet adva a földi élet és a civilizáció számára létfontosságú űridőjárás kutatásának – mindezt magyar intézetek és űrtechnológiai cégek (BHE Kft., SGF Kft., BL-Electronics Kft.) fejlesztéseivel. A műhold­fejlesztés jelentősége nemcsak tudományos szem­pontból óriási, hanem azért is, mert a magyar részvétel arányaiban kiemelten jelentős, egyes részprogramokban a műszerek és berendezések többsége magyar fejlesztésű és gyártású eszközökből áll.

A Trabant (jelentése: kísérő) lesz az első olyan műhold, amelyik az űridőjárási vizsgálatokban kulcsfontosságú rádióhullám-mérések adatait teljes egészében, a műholdpálya mentén, eddig soha nem látott felbontásban folyamatosan rögzíti és továbbítja a Földre.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka