Inno-tér
2016. november 3.

Újabb egyetemi szuperszámítógép

Új szuperszámítógépet adtak át a győri Széchenyi István Egyetemen (SZE) a világ egyik vezető infokommunikációs vállalata, a Huawei Technologies és az intézmény között idén májusban aláírt stratégiai együttműködés első lépéseként.


A nagy számítási képességű számítógép új kutatási lehetőségeket nyit, és hozzájárul ahhoz, hogy az intézményben nemzetközileg is elismert mérnököket képezhessenek. Az eszköz átadásakor Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a számítástechnika és az infokommunikáció a következő években tovább terjeszkedik majd az élet szinte minden területére, így mind több mérnökre és magasan képzett informatikusra van szükség. Földesi Péter, az SZE rektora azt is elmondta: attól lesz jó egy egyetem, hogy a hallgatóinak lehetőségeket és kihívásokat tud nyújtani, amelyek által fejlődhetnek, egyre jobbak lehetnek a szakterületükön.

Zheng Weifeng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója Kara Ákos államtitkárral és Földesi Péter rektorral

A vállalat egyébként öt év alatt mintegy százmillió forint értékben támogatja a távközlési és informatikai képzést az egyetemen, a többi között a Huawei Akadémia és Labor indításával. Mindemellett a kínai nagyvállalat részt vesz a hallgatók szakirányú továbbképzésében és a képzésfejlesztésben is.

A mintegy háromszázmillió forint értékű szuperszámítógépnek 128 processzormagos és 768 gigabájt memóriája van. Szeptemberben két kutatási projektben is elkezdték használni. A Távközlési Tanszék kutatói az úgynevezett többutas átviteltechnika tesztelését végzik, vagyis felmérik, hogy mekkora sebességgel tud két nagy teljesítményű számítógép kapcsolatot létesíteni egymással. A Matematika és Számítástudomány Tanszék kutatói pedig különböző villamos motorokat tesztelnek. A jövőben további kutatásokat indítanak el a szuperszámítógépen.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka