2018. szeptember: portré, jegyzet, agrárium, genomika, kémia, tudomány, lézer, innováció, energiagazdálkodás, közlekedés, építés, vízgazdálkodás, zöldkörnyezet, biztonságtechnika, it, ipari automatizálás
Inno-tér
2017. október 13.

Újabb négyéves agyprogram

További négy évig folytatódhat a Nemzeti Agykutatási Program (NAP), amely működésének első négy évében számos kiemelkedő eredményt hozott.


Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke a NAP pécsi zárókonferenciáján jelentette be, hogy a 2013 és 2017 között agykutatásra adott 12 milliárd forintos támogatás után az NKFIH 6,5 milliárd forinttal járul hozzá a program négyéves folytatásához. (A hivatal tájékoztatása szerint az elmúlt négy évben négyszáz kutató dolgozott a programban, amelynek keretében 126 kutatói-fejlesztői állást hoztak létre.)

Freund Tamás akadémikus, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóközpont igazgatója, a NAP elnöke az elmúlt négy év eredményei között említette, hogy új gyógyszerjelölt vegyületeket fedeztek fel az Alzheimer- és a Parkinson-kór gyógyítására, új felfedezést tettek az örökletes Huntington-kór kezeléséhez, továbbá hozzájárultak a kognitív zavarok megismeréséhez. A NAP két alprogramjában négy év alatt 89 új kutatólaboratórium létesült, és jelentős infrastrukturális fejlesztésekre került sor: funkcioná­lis MRI-labor készült az MTA Természettudományi Kutató Köz­pont­jában, humán agyszövetbank és nagy felbontású EEG-­berendezés a Semmelweis Egyetemen, neuro-onkológiai labor a Deb­receni Egyetemen, illetve neurofiziológiai, biomarker labor a Szegedi Tudományegyetemen.

Freund Tamás szerint a NAP hosszú távú célja, hogy hozzájáruljon a társadalmi kiadások csökkentéséhez, valamint segítse az egészségipar fenntartható fejlődését.•

 
Inno-tér
Innotéka