Inno-tér
2016. november 10.

Űrkutatók Budapesten

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) ebben az évben is az Óbudai Egyetemen tartotta az Űrkutatás Napja című hagyományos ismeretterjesztő rendezvényét. A MANT az 1990-es évek közepe óta szervezi meg – a Magyar Űrkutatási Irodával (MŰI) közösen – Űrnap című rendezvényét. Az idei október végi esemény támogatója a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium volt.


A z Űrkutatás Napjának programja három részből állt. Először egy másfél órás műhelybeszélgetésen az űrvonatkozású felsőoktatás hazai helyzete volt a téma. Az Űrmérnök szak Magyarországon: lehetőségek és kihívások című szekcióban hét meghívott előadó, a hazai űripar és oktatás meghatározó képviselői ismertették a jelenlegi helyzetet és a terveket. A második részben szakmai-ismeretterjesztő előadásokat tartottak aktuális űrkutatási témákról. Egyebek mellett értékelés hangzott el ESA (Európai Űrügynökség)-tagságunk első évéről, a szeptember utolsó napján véget ért sikeres európai Rosetta üstököskutató programról, amelyben magyar kutatók és mérnökök is jelentős szerepet vállaltak. Emellett bemutatták az európai Mars-programot, amelynek különös aktualitását az adta, hogy a márciusban indított ExoMars űrszonda megérkezett a vörös bolygóhoz. Egyik egysége Mars körüli pályára állt, a Schiaparelli nevű egysége pedig október 19-én leszállt a bolygó felszínére.

Az űrkutatás iránt érdeklődő, és az űrtevékenységgel aktívan foglalkozó hazai szakembereket tömörítő Magyar Asztro­nautikai Társaság jogelődje 1956-ban alakult. A név igen, a küldetés azonban nem változott: terjeszteni az űrhajó­zási-űrkutatási ismereteket; egységes magyar szaknyelv kialakítása az asztronautikában; foglalkozni az ifjúsággal, és erősíteni azt az elvet, hogy az űrtan nemcsak az űrhajózást jelenti, hanem jelen van mindennapi életünkben: a katasztrófa-előrejelzéstől kezdve a termésbecslésen és a műholdas hely­meg­határozáson át az orvos- és jogtudományig. A társaság szakmai programok szervezése mellett minél szélesebb közönséghez szeretne szólni, a fiataloktól az idősekig egyaránt. Az általános és középiskolás fiatalok számára pályázatokat, programokat, űrtábort, a felsőoktatásban tanulóknak pedig szakmai fórumokat, űrakadémiát szervez, továbbá rendszeresen kiadványokat jelentet meg.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka