2019. január: jegyzet, ökológia, régészet, portré, okostechnológia, zöldkörnyezet, agykutatás, tudomány, Nemzeti Agykutatási Program, nanotechnológia, elektronika, mesterséges intelligencia, anyagtudomány, fizika, orvostudomány, innováció, egyetem, építés, közlekedés, fenntarthatóság, élelmiszer, it
Inno-tér
2017. december 11.

Világmentő tudomány

Tudományos felfedezésekre és erre alapozott technológiai fejlődésre van szükségünk a globális problémák kezelésére – mondta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a nyolcadik World Science Forumon Jordániában.


A World Science Forumot az MTA és hét partnerintézmény közös szervezésében kétévente rendezik meg 2003 óta. A 140 országból érkezett háromezer résztvevő a Holt-tenger partján arról tanácskozott, hogy miként lehet a globális problémákat a tudomány esz­kö­­zeivel a leghatékonyabban megoldani. A Tudomány a békéért mottóval a fórum szervezői a tudomány nélkülözhetetlen szerepére és a döntéshozók felelősségére hívták fel a figyelmet a világszerte súlyos társadalmi, gazdasági és környezeti konfliktusok békés feloldásában.

„Muszáj tudományos módszerekkel elemeznünk és előre jeleznünk a globális trendeket. Sőt nem elég elemezni e nyugtalanító és komplex folyamatokat, hanem tudományos felfedezésekre és erre alapozott technológiai fejlődésre van szükségünk a globális problémák kezelésére. A kutatásoknak egyaránt fel kell tárniuk a régi és az új technológiák előnyeit és hátrányait, ilyenek például a genetikailag módosított szervezetek, a nukleáris reaktorok, a vízi erőművek, új gyógyászati eljárások” – hangsúlyozta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

„Mintegy kétmilliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez, négymilliárd ember otthona nincs csatornázva, a szennyvíz 80 százaléka tisztítatlanul kerül vissza a természetbe” – hívta fel a figyelmet súlyos problémákra Áder János köztársasági elnök.•

 
Inno-tér
Innotéka