Inno-tér
2017. november 6.

Vissza a mezsgyéhez

Az ökológiai gazdálkodás előnyeiről, valamint a terepi mintavétel és a távérzékelés újfajta kapcsolatáról írtak tanulmányt – mely a Nature Ecology & Evolution folyóirat első számában jelent meg – az MTA Ökológiai Kutatóközpont kutatói.


Számos esetben megállapították már, hogy az intenzív, nagytáblás gazdálkodásnál jóval előnyösebb az egyes növényvédő szerek, műtrágyák használatát tiltó vagy korlátozó ökológiai gazdálkodás a biológiai sokféleség megőrzése és a kisebb mértékű környezetszennyezés szempontjából. A kutatók kiemelték, hogy a biológiai sokféleség megőrzésében az ökológiai gazdálkodásnál is fontosabbnak bizonyultak a szegélyekkel szabdalt kisebb termőterületek.

Őszi tritikálé kaszanyűg bükkönnyel, keletnémet területen (Fotó: Silvius Fusaro)

A terepi mintavételekkel és távérzékeléssel gyűjtött adatok egyesítésének lehetőségeivel kapcsolatban a kutatók ugrásszerű előrelépést várnak az olyan nagy hatékonyságú eljárásoktól, mint a terepen kihelyezett kameracsapdák, a madarak automatizált akusztikus azonosítását szolgáló műszerek, valamint a DNS-szekvencia alapján történő fajazonosítási módszerek, melyek például a környezetben hátrahagyott vizelet vagy vér vizsgálatával végezhetők el. Az új adatrendszerek elemzése új statisztikai és modellezési eljárásokat is igényel az óriási adatmennyiség és a mérési bizonytalanságok kezelése miatt, de összekötve a távérzékelés, az automatizált azonosítás és a modern statisztikai modellezés eszköztárát, lehetségessé válik az egyes pontszerű, adatokban gazdag minták felskálázása folytonos biodiverzitás-térképekké.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka