A DélKerTÉSZ jó évet zárt és tovább fejleszt

Jó évet zárt a Délalföldi Kertészek Szövetkezete, amelynek élén januárban változás történt. A DélKerTÉSZ újonnan választott elnökével, Nagypéter Sándorral beszélgettünk az elmúlt évről és a jövőbeli tervekről.


Jelent-e bármilyen változást a szövetkezet életében, hogy az alapító elnök, Ledó Ferenc tizenhat év után nyugdíjba vonult januárban, és Önt választották meg a DélKerTÉSZ új elnökének?

– Ledó Ferenc elnök nyugdíjba vonulásával nem történt változás, mert szaktanácsadóként folytatja a munkát a DélKerTÉSZ-nél. Egyrészt ő lesz a szaktanácsadói team vezetője, másrészt a személyes szaktanácsadóm is lesz, és nemcsak a termeléssel kapcsolatos tanácsaira számítok, hanem a tizenhat év alatt elnökként felhalmozott tapasztalataira is. Én 2003 októbere óta dolgozom a szövetkezetnél, végigjártam a ranglétrát, megismertem a részlegek munkáját. Az utóbbi években már gazdasági vezetőként dolgoztam a DélKerTÉSZ-nél.

Milyen évet zárt a DélKerTÉSZ?

– Kimondottan jó évet zárt a szövetkezet, amelynek a zöldség-gyümölcs értékesítésből 9 milliárd 541 millió forint árbevétele lett. Ha ehhez még hozzáadjuk a másik cégünket, amely görögdinnye-értékesítéssel foglalkozik, akkor négymillió forint híján 10 milliárd forint lett az árbevételünk.

A DélKerTÉSZ csomagolóüzemében akár napi 70-80 tonna késztermék is készül az áruházláncok megrendelései szerint.

A szövetkezet tagjainak 1,1 milliárd forinttal többet tudtunk fizetni tavaly, mint 2017-ben. A fő növényeinknél emelkedtek az árak. A tölteni való paprikánál 14 százalékkal volt magasabb az ár, a mennyiség közel ugyanannyi volt, mint 2017-ben. A hegyes paprikánál is 14 százalékos áremelkedés volt, a mennyiség viszont 20 százalékkal növekedett. A kápia paprikánál ugyan 17 százalékkal csökkent a mennyiség, de 44 százalékkal emelkedett az ár. Ennek oka: a szabadföldi kápiatermesztés a klimatikus körülmények és a munkaerőhiány miatt visszaszorulóban van. A fürtös-bogyós paradicsomnál tavaly 22 százalékkal növekedett a mennyiség 2017-hez képest, az ár közel azonos volt. A koktélparadicsom folyamatosan tör előre: tavaly duplaannyi volt a mennyiség, mint tavalyelőtt. Így az országban megtermelt koktélparadicsomnál a magyar piac már ki tudja szorítani az importot március közepétől október végéig. A zöldborsónál a tavaly áprilisi meleg, a szinte nyári idő mennyiségi és minőségi problémákat okozott, közel 20 százalékkal csökkent a mennyiség, de aki tudta tartani a minőséget, az árban körülbelül annyit kapott, mint 2017-ben. Az ipari paradicsomnál tavaly 53 százalékkal növekedett a mennyiség, az ár pedig a 2017-eshez volt hasonló. A tavalyi időjárás kedvezett az ipari paradicsomnak, mert nem volt olyan csapadékos a nyár, ezért irányítottan lehetett öntözni a területet, így jó lett a minőség is.

A Szentesi Paprika oltalom alatt álló termék, kedvelt a fogyasztók körében.
Milyen beruházásokat terveznek idén?

– Tavaly 218 millió forint értékben végeztünk fejlesztéseket: targoncákat, palettaszállító gépeket és automata hálózógépet vásároltunk, valamint első ütemben elkezdtük az új hűtőházunk építését, amire 134 millió forintot fordítottunk. Ezt folytatjuk 2019-ben. Az új hűtőház építése 255 millió forin­tos beruházás, amit terveink szerint idén április végén feje­zünk be. Idén még egy automata hálózógépet, automata cím­kézőgépeket, a logisztikát kiszolgáló targoncákat is vásárolunk, továbbá korszerűsítjük az informatikai berendezé­seinket, eszközeinket. 2019-ben összesen 240 millió forintot fordítunk fejlesztésekre.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka