A forgalomtól távol

A kerékpározás nagymértékben segíthet az egész­ségünk megőrzésében, de lehetőleg az autó­forgalomtól minél távolabb biciklizzünk.


Egy viszonylag tiszta levegőjű városi környezetben egy köbcentiméter levegőben mintegy 3000 ultrafinom részecske található, s bár a részecskeszám-koncentrációra nincs hivatalos határérték, a legújabb kutatások szerint hosszabb távon még a viszonylag alacsony koncentráció is egészségkárosodást okozhat. A Levegő Munkacsoport munkatársai Budapest különböző útvonalain kerékpározva mérték meg a részecskék koncentrációját. Kimutatták, hogy a régi dízelautók vagy teherautók mellett haladva a részecskék száma eléri a 110–140 ezer közötti értéket. A forgalomtól távolodva ez a szám jelentősen csökken, és különösen alacsony a zöldterületeken, valamint a lakóövezetek kis utcáiban.

Az apró részecskék a belélegzést követően először a tüdőbe jutnak, majd a véráramba kerülve szétterjedhetnek a testben, és gyulladásokat, légzőszervi, továbbá szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhatnak. A civil szervezet annak érdekében, hogy a kerékpárosok távolabb kerüljenek a gépjárműforgalom okozta szennyezéstől, több helyen is javasolja az autós sávok helyén kerékpársávok létesítését. Például a Kossuth Lajos utca–Rákóczi út tengelyen vagy a metrófelújítás után az Üllői úton. Ha felszabadítanának egy autós sávot ezeken az utakon, akkor 2-3 méterrel távolabbra kerülhetnének a kerékpárosok az autóktól, állítja a szervezet, mely azért is sürgeti a gépjárműforgalom csökkentését, mert ezáltal mindenki tisztább levegőt lélegezhetne be a városban.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka