2011. december 2.

Szerzők:
Dr. Hutás István
Dr. Fekete Sándor György

Pharmatéka
1/460-0022

A gyógyszermentes prevenció jelentősége a patogén mikroorganizmusok leküzdésében

A zoonózist okozó patogén baktériumokra általában jellemző, hogy csillós szerveik révén mozgásra is képesek, ezért energiaigényük lényegesen nagyobb más mikroorganizmusokhoz képest. Ez a tény kitüntetett helyzetet teremt részükre, ami egyben támadhatóságukat is meghatározza.


Ezért új utakat keresünk azzal a céllal, hogyan lehetséges preventív adalékanyagok folyamatos használatával kórokozótól mentes állományt felnevelni, a kritikus pontokban leírt feltételek betartásával.

Kritikus pontok a higiénés körülmények szempontjából:

  • Tojások és a napos csibék szalmonellamentessége.
  • Az istálló tökéletes fertőtlenítése.
  • Az alom és szállítási eszközök patogéncsíra-mentessége.
  • A takarmány patogéncsíra-mentessége, beleértve a szállítási eszközöket is.
  • A víz tisztasága.
  • Ízeltlábúaktól (pl. alombogár) mentesítés, beleértve a környezetet is.
  • Madártetű atkától való mentesítés (folyamatos ellenőrzéssel), elsődlegesen a tojó állományra nézve. Ha szükséges, ivermectin kezelést javaslunk kampányszerűen elvégezni.
  • Protozoák ellenőrzése, főleg az ivóvíz kezelésével egyidejűleg.
  • Állománysűrűség (az állomány időszakos ritkítása).
  • Rágcsálómentesítés, kutyák és macskák távol tartása.

A prevenció egyéb lehetőségei

A preventív anyagok szerepét az antioxidánsokhoz lehet hasonlítani, mert a csírák szaporodása éppúgy exponenciális, mint a szabad gyököké. Mivel a fertőzés kialakulása a kezdeti csíraszámtól és a virulenciától függ, esetenként csak terápiás anyagokkal, gyógyszerekkel védekezhetünk. Amennyiben súlyos fertőzéssel állunk szemben, egy alkalommal, néhány napon át hatékony gyógyszert kell alkalmaznunk a preventív adalékanyagok egyidejű, folyamatos használata mellett, esélyt adva az állománynak arra, hogy további gyógyszeres kezelés a felnevelés folyamán ne váljon szükségessé. Az Európai Unió tiltó rendelkezését tehát szükséges kiegészíteni, módosítani, egyetértve azzal, hogy a gyógyszerfelhasználást minimalizálni kell. Az állatokat szakaszosan vagy folyamatosan gyógyszerelni nem lehet és nem is szabad.

Fertőzés esetén a klinikai tünetek okozzák a legnagyobb veszélyt. A kezdeti ödémás szöveti sokk idejéhez képest a vérfertőzés sokszor napokkal később alakul ki. A hirtelen víz- és elektrolitvesztés viszont a kiszáradás veszélyével jár, ami halálos is lehet. Az endotoxinok felszívódása a belső szervek (máj, vese) károsodását okozzák, melyek szintén testsúlycsökkenéssel, gyengült immunválasszal, sőt elhullással is járhatnak.

Mindezek figyelembevételével a Pharmatéka cég két olyan preventív készítményt fejlesztett ki, mely ionofor hatása révén lecsapolja („meglopja”) az energiaigényes patogén csírák energiaraktárait, gátolva azok szaporodását, ugyanakkor nem öli el a baktériumot, ezáltal csak minimális endotoxin képződik. Az endotoxin nagy részét pedig a készítmény egyik alkotója képes megkötni. Másik összetevője az enyhe bélszöveti ödémás állapotra nyugtató hatással van. További összetevője pedig a bélfal ellenálló képességét fokozza azzal, hogy a nyálkahártyát enyhén edzi. A készítmény gyengén savas karaktere a gyomorbeli fehérjeemésztést serkenti, ezért folyamatos etetésével a takarmányértékesülés javul, az átlagos súlygyarapodás nem változik, vagy nő.

Diarr-Stop S Plus a sertések véres hasmenését képes kedvezően befolyásolni, míg a Diarr-Stop B Plus a baromfifélék patogén csíráktól mentes tartásához nyújt segítséget.
(Kapcsolódó pályázati azonosító: GOP-1.1.1-09/1-2009-0097)


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka